Meillä oli tänä vuonna poikkeuksellinen joulu koska äitini ei osallistunut ruoanlaittoon lainkaan vaan sai kerrankin istua valmiiseen pöytään. Minulle lankesi "salaatit & kakku"-arpa. Rosollia tietenkin ja sienisalaattia, kakku taas ei ollutkaan niin itsestäänselvää. Jouluinen sen pitäisi olla ja täytekakkutyylinen. Käpykakku! Monen ohjeen ideoimana siitä tuli tällainen:

Käpykakku

pohja
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
täyte
3,5 dl flora vispiä
1,5 rkl vaniljakreemijauhetta
1 prk luumumarmeladia
 
kostutus
3 cl tummaa rommia (Stroh)
7 cl vettä
  
päälle
250 g valkoista marsipaania
1 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi kuivat aineet seoksena vaahtoon. Sekoita varoen tasaiseksi. Kaada leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225 asteessa n. 7 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä. Tee 3 kävynmuotoista kaavaa joista kukin on edellistään pienempi (täältä otin mallia). Asettele ne pohjalle ja leikkaa.

Vatkaa kerma ja sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe. Kostuta pohja rommi-vesiseoksella, levitä sitten luumumarmeladi ja kermaseos. Tee näin 3 kertaa. Päällimmäiseksi leikkasin vielä pohjapalojen jämistä pienen kävynmuotoisen palan jonka kostutin. Sivele loppu kermaseos kakun pintaan tasaisesti.

Lisää marsipaanin sekaan kaakaojauhe. Vaivaa marsipaania käsissä, kunnes se on ruskeaa. Siivilöi pöydälle kaakaojauhetta ja kauli marsipaani 2–3 mm paksuiseksi levyksi. Pyöräytä marsipaani kaulimen ympärille ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Painele siististi kakun pintaan, leikkaa alareunasta ylimääräinen pois. Leikkaa saksilla kakun pintaan koloja. Pidä sakset noin 45 asteen kulmassa. Siivilöi päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

Rosolli

3 punajuurta
3 porkkanaa
2 maustekurkkua
1 omena
1 sipuli
 
2-3 keitettyä munaa

Keitä punajuuret ja porkkanat. Kuori ja pilko kuten muutkin ainekset. Koristele kananmunilla.