Talven tullessa on mukava laittaa pata uuniin muhimaan ja lähteä pakkasilmaa haistelemaan. Ihanat tuoksut ottavat lenkkeilijän vastaan ja glögiä lämmitetään aperitiiviksi. Nyt vain toivon sitä lunta ja pakkasta!

1 kg patalihaa kuutioina (meillä lapaa)
2 porkkana
2 palsternakkaa
3 paprikaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
tilkka rypsiöljyä
2 tl kanelia tai 1 kanelitanko
1 tl currya
2 tl sokeria
2 tl suolaa
1 punainen chili
1 l tomaattimehua
2 dl vettä
1 dl punaisia linssejä

Ruskista patalihat muutamassa erässä paistinpannulla rypsiöljyssä. Siirrä lihat tilavaan uunipataan. Kuullota samalla pannulla lohkotut sipulit, halkaistut valkosipulinkynnet sekä kaneli ja curry. Lisää nämä ainekset pataan, huuhtele pannu vielä vedellä ja kaada myös vesi lihojen päälle. Lisää pataan porkkanat, palsternakat ja paprikat reiluina paloina ja chili ohuina viipaleina. Mausta sokerilla ja suolalla. Kaada joukkoon lopuksi tomaattimehu sekä tarvittaessa vettä siten, että ainekset peittyvät. Hauduta pataa liedellä kannen alla tai 175-asteisessa uunissa vähintään 1-1,5 tuntia (mitä pitempi haudutus, sitä parempaa pataruokaa). Lisää pataan huuhdellut punaiset linssit ja jatka hauduttamista vielä n. 20 minuuttia. Tarkista maku ja tarjoile vuohenjuustolla maustetun perunamuusin kera.

Vuohenjuustolla maustettu perunamuussi

600 g jauhoista perunaa
vettä
1-2 dl maitoa
2 rkl voita
100 g pehmeää vuohenjuustoa

Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vedessä. Kaada vesi pois ja murskaa perunat. Sekoita joukkoon voi ja vuohenjuusto. Yhdistä lämmitetty maito perunamurskaan ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi muusiksi. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla.