Isänpäiväksi leivoin (voiko ilman uunia tekemistä kutsua leipomiseksi?) hyydytetyn omenakakun johon käytin aiemmin keittelemääni omenamarmeladia. Eka kertaa innostuin väkertämään myös reunakoristeen valkosuklaasta. Oppia otin Kinuskikissalta. Olin ihan varma ettei siitä mitään tule mutta olen enemmän kuin tyytyväinen. Tuolla sivustolla on myös hyvät ohjeet esim. suklaaperhosten tekoon joita aion kyllä seuraavaan kakkuuni kokeilla.

Omenarahkakakku (halk 20cm vuokaan)

pohja:
200 g diggestivekeksejä
50 g margariinia
2 rkl omenasosetta
1/2 dl mantelirouhetta
1 maustemitta kanelia
1 maustemitta inkiväärijauhetta
pohjan päälle 4 rkl omenasosetta
       
täyte:
2 prk valion maustettua maitorahkaa omena-kaneli
2 dl vispikermaa
1 omena raastettuna + 2 rkl sitruunamehua (jätin pois)
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl ananas tuoremehua  (laitoin omenamehua)
4 liivatetta
 
kiille:
2 dl omenasosetta
2 liivatetta
2 rkl omenamehua
 
reunukseen valkosuklaata

Laita keksit kaksinkertaiseen muovipussiin. Nuiji lihanuijalla tai kaulimella keksit muruiksi. Lisää joukkoon omenasose, mantelirouhe, mausteet ja sulatettu rasva. Puristele seos tasaiseksi massaksi. Taputtele keksimurut irtoreunaisen vuoan pohjalle. Levitä omenasosetta varovaisesti pohjan päälle.

Laita 4 liivatelehteä kylmään veteen likoamaan. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. (Kuori ja raasta omena karkeaksi raasteeksi. Valuta sitruunamehu omenaraasteen päälle.) Sekoita maustettu maitorahka kermavaahdon joukkoon. Lisää (omenaraaste ja) vaniljasokeri. Koemaista ja lisää halutessasi hieman kanelia. Kuumenna omenamehu kiehuvan kuumaksi. Sulata liivatelehdet mehuun. Valuta liivate ohkaisena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan. Laita kylmään hyytymään. Kun kakku on hyytynyt noin tunnin verran valmista kiille. Laita 2 liivatetta kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna mehu kiehuvan kuumaksi,sulata liivate kuumaan mehuun. Kaada liivatemehu omenasoseen joukoon sekoita tasaiseksi. Levitä sose nopeasti kakun päälle, kopauta kakkua muutaman kerran pöytää vasten että pinta tasoittuu. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Tee reunus sulattamalla suklaa ja seuraamalla Kinuskikissan ohjeita.

Lahjaksi isälle ja ukille tekaisin suklaatuulihattuja omalla täytteellä. Edellisestä tuulihattukokemuksesta onkin vierähtänyt ainakin 15 vuotta. Muistelen että silloin tarvittiin kolme yritystä onnistuneisiin tuotoksiin. Tällä kertaa onnistuin ihan ekalla. Näistä minun versioista tuli jättiläisiä, sain taikinasta vain 9 kpl. Eli malttia pursotteluun seuraavalla kerralla. Jos oikein mielikuvitusta käyttää voi niistä nähdä sydämen muodon ..

Suklaasydämet (12 kpl)

2 dl vettä
100 g voita tai margariinia
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
3 munaa
 
täyte:
1 prk vispikermaa
1 prk appelsiinituorejuustoa
1/2 levyä sulatettua valkosuklaata
 

Kuumenna vesi kiehuvaksi teräskattilassa. Sulata veteen rasva. Sekoita jauhot ja kaakaojauhe keskenään ja lisää seos yhdellä kertaa kattilaan puuhaarukalla hyvin sekoittaen. Kuumenna hetki voimakkaasti sekoittaen, kunnes seos irtoaa kattilan reunoista. Anna taikinan jäähtyä viitisen minuuttia, kunnes se on haaleaa. Lisää munat yksitellen, sähkövatkaimella vatkaten.

Pursota taikinasta sydämiä leivinpaperin päälle. Aloita pursottaminen sydämen reunoista ja pursota eniten taikinaa kunkin sydämen keskustaan. Näin tuulihattu kohoaa keskeltä. Paista 200 asteessa noin 25 min. Älä avaa uuninluukkua ennenkuin paistoaika on lopuillaan.

Valmista täyte. Halkaise jäähtyneet tuulihatut, täytä ja koristele halutessasi (pursotin koristeeksi valkosuklaata).