Suunnitelmissa oli viettää Uutta Vuotta saksalais-ranskalaisittain. Ruokaa hamstrattiin kaapit täyteen. Pääruoka koostuisi saksalaisista (kiireiden vuoksi kaavailtu Oktoberfest jäi viettämättä), myöhäisillan pikkusyötävät ranskalaisista jutuista. Ruokailu jäi niin myöhään ja väsymys iski jättäen ranskalaisen osuuden aika minimiin. Muscador edusti yksin tätä (lähipäivinä juttuja lopuista), eikä hurmannut kumpaakaan.

Saksalaisen osuuden pääosissa bretzelit, punakaalisalaatti ja krakovanmakkarat. Mitähän saksalaista Krakovassa on? Ja kenen homma oli hankkia saksalaista olutta? Kukolla mentiin.

 Bretzelit eli suolarinkelit 10kpl

1 1/2 dl maitoa (tein pelkästään veteen) 
1 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
6 1/2 dl vehnäjauhoja
50 g voita
 
keittovesi
2 l vettä
3 tl ruokasoodaa (tai 2 tl suolaa)
  
päälle
keltuainen
karkeaa merisuolaa

Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri sekä suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaa hetki. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja kohota se lämpimässä peitettynä kaksinkertaiseksi. Jaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä kymmeneen osaan. Pyöritä palat pitkiksi tangoiksi ja kierrä rinkeleiksi. Peitä rinkelit liinalla ja jätä ne hetkeksi kohoamaan. Kiehauta vesi ja sooda. Keitä yhtä rinkeliä kerrallaan muutama minuutti ja nosta reikäkauhan avulla pellille leivinpaperin päälle. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele keltuaisella, ripota pinnalle merisuolaa ja paista noin 15 minuuttia, kunnes rinkelit ovat ruskettuneita.
Tarjoa rinkelit oluen kanssa. Voit sipaista niiden pintaan kyytipojaksi sinappia.

Punakaalisalaatti

250 g punakaalia
2 rkl punaviinietikkaa
2,5 dl vettä
1 omena
2 rkl saksanpähkinöitä rouhittuna
75 g homejuustomurua
 
kastike
1/2 purkkia bulgarian (ruoka)jogurttia
1/2 rkl makeaa sinappia
ripaus sitruunapippuria (tai sitruunamehua+mustapippuria)
  
koristeeksi persiljaa

Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi ja laita kulhoon. Kaada punaviinietikka punakaalin päälle kulhoon. Sekoita hyvin. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää punakaali kattilaan. Anna kiehua hiljalleen 10 min. Valuta punakaali lävikössä, kuivaa talouspaperilla painellen ja jäähdytä. Kaada jäähtynyt punakaali kulhoon. Kuori ja kuutioi omena. Lisää kulhoon omenakuutiot, rouhitut pähkinät ja homejuusto. Sekoita kastike ja lisää sekoittaen salaatin joukkoon. Ripota päälle hienonnettua persiljaa. Tarjoa esim. illanistujaisissa paistettujen makkaroiden, esim. bratwurstien tai ryynimakkaroiden kanssa.

               OIKEIN ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2010!