Jälleen kerran mainostan edesmenneen Köyhien Ritarien Merituulta. Hänen ohjeellaan meillä valmistuu säännöllisesti lihansyöjällekin maistuva kasvislasagne. Eikä tämä olisi mitään ilman vuohenjuustoa. Varoittelusta huolimatta olen käyttänyt kastikkeeseen 2 pussia pakastepinaattipalasia ja maitokastiketta riittää silloin mielestäni puolikas annos. Kesäkurpitsan voi vaihtaa munakoisoon, testattu on. Jälkiruoaksi tekaisin jääkaapissa liian pitkään majailleesta päärynästä jälkkärin, toimisi varmaan omenallakin.

Pinaattilasagne

Uunivuoka (ainakin 7cm korkea)
 
lasagnelevyjä
700 g - 1 kg tuoretta pinaattia tai sulatettuja pakastettuja pinaatinlehtiä (2 pss pakastepinaattipalasia)
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 kesäkurpitsa pieneksi kuutioituna (tai munakoiso)
6 kypsää tomaattia pieniksi kuutioituna tai 1 tlk tomaattimurskaa
1 nippu tuoretta oreganoa tai timjamia
250 g pehmeää vuohenjuustoa
muskottia, valkopippuria & suolaa
oliiviöljyä
 
Kuorrutukseen
1 dl mozzarellaraastetta
 
Valkokastike (puolikas annos riittää)
1 l maitoa
2 rkl voita
1 dl vehnäjauhoja
n, 1 tl suolaa
valkopippuria

Pilko valkosipulit ja sipuli pieneksi ja paista miedolla lämmöllä tilkassa oliiviöljyä. Ota lasagnen täytettä varten laakea kasari tai wokki. Kun sipulit ovat pehmenneet ja ottaneet hieman kullankeltaista väriä, lisää pannulle kesäkurpitsa ja paista kunnes se hieman pehmenee. Laita pannulle kesäkurpitsan jälkeen tomaatit ja kun seos alkaa kiehahtamaan, lisää pinaatti hieman kerrallaan. Pinaatti kutistuu paistettaessa ja pannuun tulee tilaa. Mausta muskotilla, suolalla ja valkopippurilla. Nypi seokseen myös runsaasti tuoretta timjamia tai oreganoa. Siirrä sivuun odottamaan lasagnen kokoamista.

Tee seuraavaksi valkokastike:

Kiehauta voi kasarissa ja sirottele voihin vehnäjauhot. Paista jauhoja hetki, sekoita rakennetta rikki vispilällä, ettei vehnä paakkuunnu. Kaada maito kasariin varovasti koko ajan sekoittaen kunnes valkokastike saostuu melko paksuksi, tähän menee n. 5 minuuttia. Valkokastike tarttuu herkästi kattilan pohjaan, joten heti kun se on sopivan paksuista, nosta kattila pois liedeltä ja aloita lasagnen kokoaminen.

Aloita laittamalla voidellun vuoan pohjalle pinaattiseosta. Lado sen päälle lasagnelevyjä ja kauho lasagnen päälle kevyt kerros valkokastiketta. Valkokastikkeen ei tarvitse peittää pinaattikerrosta, normaaliin uunivuokaan riittää pari soppakauhallista/kerros. Murenna sormin vuohenjuustosta parin kolmen sentin kokoisia möykkyjä ja heitä niitä valkokastikkeen päälle ennen uuden lasagnelevykerroksen lisäämistä. Vuohenjuustoa ei tarvitse paljoa, kuutisen möykkyä/kerros on riittävä määrä maustamaan lasagnea kevyesti. Jatka edellisen kaavan mukaan kunnes olet käyttänyt kaikki lasagnelevyt tai kunnes vuoka täyttyy. Vuoan yläreunaan on hyvä jättää 2 cm puskuri, koska lasagne turpoaa ja kohoaa uunissa. Viimeisenä kerroksena tulisi olla ohut valkokastikekerros jonka päälle voit halutessasi ripotella juustoraastetta tai koristella sen tomaattiviipaleilla. Paista lasagnea uunissa 165 asteessa noin 50 minuuttia.

Uunipäärynät (4 annosta)

4 päärynää
1 dl kaurahiutaleita
4 rkl margariinia tai voita
3 rkl fariinisokeria
ripaus kanelia

Pese päärynät ja halkaise ne kahtia. Poista siemenkodat terävällä veitsellä tai omenaporaa apuna käyttäen. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, pehmeä rasva, fariinisokeri ja kaneli. Aseta päärynät uunivuokaan ja täytä siemenkodan syvennykset täytteellä. Kypsennä uunissa 200 asteessa 20–30 minuuttia. Tarjoa vaahdotetun vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

***

Lisäsin pari uutta minuun vaikutuksen tehnyttä blogia listalleni. Kädenvääntöä; kokkausta, käsitöitä ja sisustusta sekä herkullinen Lunni leipoo. Käsitöiden kausiharrastajana ihastelen myös Pientä kivaa. Käykää ihmeessä kurkkaamassa!