Vanhempien luona kyläiltyäni sain matkaeväiksi pari pakettia hirvenlihoja sekä sorsan. Hra Kalevia olen tehnyt kerran aikaisemminkin. Muistaakseni täytin sen silloin sipulilla, omenalla ja sitruunalla ja lykkäsin paistopussiin. Nyt se tehtiin vuoassa folion alla ja juureksia kylkeen. Paistamisen loppupuolella folio poistettiin ja sorsan annettiin ruskettua molemmilta puolilta. Juureksille ei tapahtunut 175 asteessa mitään joten suosittelen lisäämään lämpöä niiden mentyä uuniin. Reseptit äitini bongasi ET-lehdestä, testasi ja kehui kovasti. Hänen mielestään kypsennysaikaan voi hyvin lisätä tunnin ja näin tehtiin. Lopputulos oli, mitensennytsanoisi, aika erikoinen. Sorsa oli hyvää mutta juurekset aika happamia. Veikattiin että käyttämämme vehnäolut (Paulaner) ei ollut soveliasta (äidillä Prykmestar). Tai sitten makuasioista ei vain voi kiistellä..

Sitruunasorsa

1 sorsa
25 g voita tai margariinia
2 tl sitruunankuorta
½ tl rakuunaa
½ tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
rouhittua valkopippuria ja suolaa
sitruunaviipaleita
noin 2 dl vehnäolutta

Ota kynitty sorsa huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen valmistuksen aloittamista. Pyyhi lintu. Sekoita pehmeään rasvaan pestyn, raastetun sitruunan kuorta, rakuunaa ja suolaa. Levitä seosta linnun sisään ja nahan alle.
Sivele nahka juoksevalla hunajalla. Rouhi pintaan pippuria ja suolaa. Leikkaa muutama viipale sitruunaa koristamaan lintua. Nosta lintu uunivuokaan. Kaada vuoan pohjalle vehnäolutta. Kypsennä 175 asteeseessa vajaa tunti (2 tuntia).

Vinkki: Voit paistaa sorsan myös paistopussissa 175 asteen lämmössä. Linnusta tulee entistä mehevämpi.

Vehnäolutkastikkeen saat paistoliemestä. Siivilöi liemi, ja jos lientä on vähän, lisää loppu vehnäolut pullosta joukkoon. Mausta kastike sitruunamehulla. Suurusta vehnäjauhoilla ja halutessasi pyöristä makua ruokakermalla. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

Uunijuurekset

1 palsternakka
2 porkkanaa
pieni pala lanttua 
2 sipulia
(noin 2 dl vehnäolutta)
2 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa

Kuori ja lohko juurekset reiluiksi paloiksi. Kumoa ne samaan uuniastiaan sorsan ja vehnäoluen kanssa, kun sorsan
kypsennystä on jäljellä noin puoli tuntia-tunti. Juoksuta juuresten pintaan hunajaa ja ripottele mauksi suolaa. Kypsennä 175-200 -asteisessa uunissa noin puoli tuntia (45-60 minuuttia).