Suostuin syömään pääsiäisen kunniaksi lammasta. Suostuin eli lammas ei erityisemmin hivele makunystyröitäni. Joskus muinoin tehtiin lampaan jauhelihasta kebakoita joita sitten dippailtiin mintulla maustettuun jogurtti- tai kermaviilikastikkeeseen. Kastiketta tarvittiin paaaljon, että sain kebakkoni alas. En tiedä kuuluisiko lammas sitten samaan kategoriaan esim. oliivien ja viinin kanssa, joista opin tykkäämään vähitellen, silloin tällöin maistamalla.
 
Innokkaampi osapuoli kävi katsastamassa lihatiskin lammasvalikoiman ja toi tullessaan ulkofilettä. Palat oli valmiiksi marinoitu joten siihen ei tarvinnut puuttua. Seuraksi tehtiin rosmariinikastike omaan malliin ja uunivihanneksia: porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, paprikaa, punasipulia ja valkosipulia. Vihannekset pyöriteltiin mausteseoksessa jonka pääraaka-aineena oli balsamico.
 
Lampaan maku oli todella mieto, joten ongelmia alassaamisen kanssa ei ollut. Apua tarjosi myös Santa Helena Carmenère joka jostakin mainoksesta jäi mieleen "lampaan parhaana kaverina". Hyvin toimi.
 
Rosmariinikastike
 
5 dl tummaa lihalientä
3 rkl sokeria
(2 kpl salottisipulia)
2 rkl balsamiviinietikkaa
4 rosmariinin oksaa (kuivattua + timjamia)
2 dl punaviiniä
(1 dl mustaherukoita)
1 rkl maizenaa (perunajauhoja)
50 g voita

Sulata sokeri kattilassa ja anna sen vähän ruskistua. Lisää hienonnettu salottisipuli ja balsamico sekä mustaherukat. Pyöräytä aineksia pari kertaa puuhaarukalla. Lisää kattilaan lihaliemi ja rosmariininoksa ja anna kiehua noin 15 minuuttia. Kaada joukkoon punaviini ja hauduta noin 10 minuuttia niin ettei seos kiehu. Anna hetki rauhoittua ja siivilöi. Sekoita maizena tilkkaan punaviiniä ja lisää se kiehuvaan siivilöityyn kastikkeeseen, vatkaa joukkoon voi.

 
Jälkkäriksi maisteltiin pääsiäisolutta eli Stallhagenin påsköliä. Maku ei juuri poikkea monesta muusta tummasta oluesta, ihan peruskamaa. Syväluotaavampaa analyysiä tästä ja hyvin monesta muustakin ohratuotteesta voi lukea Ardelta.