Vappubuffetti
 
          * Hedelmäinen fetasalaatti
          * Marinoitu perunasalaatti
          * Kinkku-paprikakiekot
          * Basilikainen jogurtti-chilikastike
          * Nacholihapullat
          * Makkaravartaat
          * Lambrusco Bianco dell'Emilia

Meillä vietettiin vappua jo pari päivää ennen oikeaa vappua. Päivä alkoi toisen osapuolen kootessa isomman puutarhakalusteryhmän, minun jatkaessani edellisiltana aloittamani syömäpuolen valmisteluja. Olin innoissani suunnitellut menun jo hyvissä ajoin tai itseasiassa Maku-lehden reseptinlaatijat olivat suunnitelleet. Valikoin siitä parhaat palat ja pienensin ne kahdelle sopiviksi. Tosi kivoja reseptejä taas tuossa Kevät 02/10-lehdessä.

Kuoharin asemesta poksautettiin italialaista Lambruscoa. Siiderimäinen, makea (muttei liian) valkkari sopii hyvin jäähdytettynä mainiosti kuumaan kesäpäivään.

Fetasalaattiin laitoin lollo rosso- ja friseesalaattia, herneenversoja, kirsikkatomaatteja, viinirypäleitä, mangoa ja fetaa. Perunasalaatin idea on sipulin marinoinnissa. Balsamico on kyllä loistavaa niin lihan marinointiin kuin salaatinkastikkeeseenkin.

Perunasalaatti

1 punasipuli
1/3 dl balsamicoa
1 dl öljyä
1 tl sokeria
ripaus suolaa ja mustapippuria
 
300-500 g perunoita
1 rkl kapriksia
(rucolaa)
 
Viipaloi sipuli ohueksi. Kaada marinadin ainekset päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Keitä perunat, jäähdytä, kuori ja paloittele ne. Valuta ja hienonna kaprikset. Yhdistä perunat, kaprikset ja sipulit marinadeineen. Tarkista maku ja lisää tarvittaesssa suolaa ja pippuria. Sekoita halutessasi rucolat joukkoon.

Suolaiset kiekot eivät kuuluneet alkuperäiseen buffettiin, mutta samasta lehdestä ne kyllä löytyvät. Pullista tuli kuohkeita ja käyttämäni savusaunakinkku toi kivaa savuisuutta. Näitä tuli napsittua illan mittaan siihen tahtiin, että olisi voinut tehdä tupla-annoksenkin.

Kinkku-paprikakiekot

taikina
2,5 dl maitoa
1/2 pussia kuivahiivaa
1/2 rkl hunajaa (vaaleaa siirappia)
suolaa
1,5 dl kaurahiutaleita
4,5 vehnäjauhoja
0,8 dl pullomargariinia (öljyä)
 
täyte
125 g piparjuurituorejuustoa + 50 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g palvikinkkukuutioita (Savusaunakinkkua)
1/2 paprika kuutioituna
mustapippuria
(persiljaa)
(muna voiteluun)
 
Sekoita hiiva kaurahiutaleisiin. Lisää lämmitetty maito. Lisää muut aineet; jauhot vähitellen sekoittaen ja rasva loppuvaiheessa. Kohota taikinaa noin puoli tuntia.
Kauli kohonnut taikina suorakaiteeksi. Levitä levylle tuorejuusto, kinkku- ja paprikakuutiot sekä mausteet. Kierrä rullaksi ja leikkaa viipaleiksi. Laita kiekot paperivuokiin tai suoraan leivinpaperin päälle. Kohota puolisen tuntia. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia (10 minuuttia riitti minulla).

Makkaravartaat koostuivat chorizomakkarasta, herkkusienistä, paprikasta ja punasipulista. Grillauskastikettakin ne saivat niskaansa.
Pikkulihapulliin käytettiin korppujauhojen sijaan murskattuja nachoja. Lisäsin niihin vielä paprikaa ja chiliä potkua antamaan. Jogurttikastikkeesta sitä ei ainakaan puuttunut. Aika hottia tavaraa tuli. Tämän sai aikaan vain yksi pakasteesta napattu "tuore" chilipalko. Siemeniä en tosin ikinä poista.
 
Nacholihapullat 14kpl
 
1 dl maissilastuja murskattuna
0,8 dl tomaattimehua ( ketsuppia+1/2 purkkia kermaviiliä)
400 g naudan paistijauhelihaa
1 muna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa
1/2 ruukkua korianteria
(paprikajauhetta, pieni kuivattu chili)
 
Sekoita nachot ja mehu. Anna seistä 5 minuuttia. Sekoita joukkoon muut aineet. Pyörittele taikinasta pullia leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa jogurttikastikkeen kanssa.
 
Basilikainen jogurtti-chilikastike
 
1 punainen chili
2 dl turkkilaista jogurttia (bulgarian jogurttia)
1 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria
tuoretta basilikaa hienonnettuna
 
Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Sekoita aineet basilikaa lukuunottamatta keskenään. Anna maustua muutama tunti. Lisää basilika ennen tarjoilua. Tarjoa salaatin kastikeena tai lihapullien dippinä.

                                     Iloista Vappua kaikille!