Leipää ja sämpylöitä on tullut tehtailtua viime aikoina sillä innolla, ettei kaupasta ole tarvinnut hakea kuin ruisleipää. Ellei äiti sitten ole siunannut meitä taivaallisella riihiruisvuokaleivällään, joka säilyy tuoreena piiitkäään. Pelkän sähköuunin omistajana ruisleivän leipominen on minulta testaamatta. Tässä Maku-lehden 1/10 ohjeessa perunamuussijauhe tuo pehmeyttä ja kosteutta leipään. Ihan oikeista perunoista tehtyä muussiakin kannattaa kokeilla leipä- ja sämpylätaikinaan, hyvää tulee!

Peltileipä 24 palaa

juuri
25 g hiivaa (pussi kuivahiivaa)
5 dl vettä
1/2 rkl sokeria
1 pss perunasosejauhetta
1 dl vehnäjauhoja
 
alustukseen
1/2 dl öljyä
1 tl suolaa
n. 6 dl sämpyläjauhoja
 
(päälle
oliiveja/ aurinkokuivattuja tomaatteja/ juustoraastetta)
 
Sekoita juuren ainekset vellimäiseksi. Nosta kulho peiteltynä lämpimään vesihauteeseen heräilemään. Kun juuri kuplii, alusta siihen öljy, suola ja loput jauhot. Taikinan tulee olla napakkaa. Kauli taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Anna kohota peitettynä vähintään 20 minuuttia.
Jaa kohonnut leipä taikinapyörällä ruuduiksi. Paina halutessasi jokaiseen ruutuun oliiviviipaleita, aurinkokuivatun tomaatin paloja tai juustoraastetta. Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia.