Ruokalasta löytyi hieman erilaiset syksyiset sämpylät. Porkkanaraastetta olen toki sämpylöissä käyttänyt, lanttu saati punajuuri ei ole käynyt mielessäkään. Ohjeessa on vielä oluttakin, sehän sopii minulle paremmin kuin hyvin! Joskus muinoin olen tehnyt Pastanjauhantaasta löytynyttä nopeaa olutleipää. Pitäisikin taas tehdä sitä, ei nimittäin ole huono resepti.
Sain hieman kummeksuvia katseita, kun korkkasin heti aamusta oluen..
 
Sadonkorjuusämpylät
 
3 dl tummaa olutta
2 dl vettä
50 g hiivaa
300 g lanttua tai punajuurta raastettuna
2 tl suolaa
1 tl sokeria tai hunajaa (vaaleaa siirappia)
2 dl neljänviljanhiutaleita
1/2 dl kauraleseitä
1/2 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
100 g pehmeää voita (laitoin vähemmän n.50g)
8 1/2 dl vehnäjauhoja

Lämmitä olut ja vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva lämpimään nesteeseen. Lisää joukkoon juuresraaste, suola, sokeri, hiutaleet ja siemenet. Sekoita ensin puolet jauhoista ja alusta sitten loput jauhot taikinaan. Lisää lopussa pehmeä voi ja vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Anna kohota 30 minuuttia vedottomassa ja lämpimässä paikassa. Leivo taikinasta noin 20 sämpylää, nosta leivinpaperoidulle pellille ja kohota muhkeiksi. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele sämpylät ennen paistoa kevyesti vedellä. Nosta sämpyläpelti uuniin ja suihkuta sumutinpullolla hieman vettä perään. Paista sämpylöitä koosta riippuen noin 20 min.