En ole hirveästi tutustunut intialaisen keittiön antimiin. Naan-leivät ovat kyllä tuttuja. Ensimmäinen Intiaan viittaava ravintolakokemus tapahtui sattumalta tänä kesänä. Oltiin tulossa Tallinnasta ja nälkä oli melkoinen. Valittiin ensimmäinen ravintola joka nähtiin ja se oli nepalilainen Mountain. Paikka oli tyhjä kun mentiin, mutta pikkuhiljaa alkoi porukkaa virrata. Saag Kofta (kasvispyörykät pinaatti-kerma-currykastikkeessa) oli ihan jees. Olisin kaivannut enemmän makua/ mausteita. Khashi Tikka Masala (tandoori lampaan sisäfilettä) oli kuulemma hyvää. Ihan valtavia olivat heidän naaninsa ja valtavan hyviä myös.
Tässäpä minun vastavetoni Mountainin eväille. Nyt ymmärrän lokerolautasen idean, kastikkeet pysyisivät omilla alueillaan. Metallilautasesta tuli jotenkin vankilafiilis ja haarukan raapiessa lautasta..hrrr.. kylmiä väreitä. Mutta siis tekemääni ruokaan: tuorejuustoa pinaattikastikkeessa, basmatiriisiä, raita ja naan-leipää. Ihan jees oli tämäkin. Naan-leipiin panostin erityisesti. Ohjeen otin Intiassa asuvalta Annalta, jonka uskoin tietävän kuinka leivät oikeaoppisesti tehdään. Palak paneerin ohjeistus on peräisin Uneliaan blogista.
Palak paneer
2 sipulia
6 valkosipulin kynttä
200 g kikherneitä (laitoin kikherne-papusekoitusta)
pikku purkki tomaattipyreetä
1 tl-1 rkl jeeraa
1 tl-1 rkl mustapippuria
1 tl (tai enemmän) Intia-mausteseosta (Korianteria, kurkumaa, sipulia, mustapippuria, fenkolia, kardemummaa, neilikkaa, kuminaa ja cayennepippuria)
1 rkl raastettua inkivääriä
200g tuorejuustoa (Valion kotijuustoa)
0,5 dl oliiviöljyä /muutama nokare Oivariinia
Kuullota pilkotut sipulit , valkosipulit ja Intia-mausteet miedolla lämmöllä pannulla tilkassa öljyä. Lisää kikherneet, pakastepinaatti ja tomaattipyre. Sekoita. Lisää loput mausteet ja öljy ja anna hautua n. 15min. Kuutioi tuorejuusto ja lisää kastikkeeseen varovasti sekoittaen. Lisää vielä reilusti tuoretta korianteria ja anna hautua n. 10min lisää.
Naan-leivät