En ole hirveästi tutustunut intialaisen keittiön antimiin. Naan-leivät ovat kyllä tuttuja. Ensimmäinen Intiaan viittaava ravintolakokemus tapahtui sattumalta tänä kesänä. Oltiin tulossa Tallinnasta ja nälkä oli melkoinen. Valittiin ensimmäinen ravintola joka nähtiin ja se oli nepalilainen Mountain. Paikka oli tyhjä kun mentiin, mutta pikkuhiljaa alkoi porukkaa virrata. Saag Kofta (kasvispyörykät pinaatti-kerma-currykastikkeessa) oli ihan jees. Olisin kaivannut enemmän makua/ mausteita. Khashi Tikka Masala (tandoori lampaan sisäfilettä) oli kuulemma hyvää. Ihan valtavia olivat heidän naaninsa ja valtavan hyviä myös.

Tässäpä minun vastavetoni Mountainin eväille. Nyt ymmärrän lokerolautasen idean, kastikkeet pysyisivät omilla alueillaan. Metallilautasesta tuli jotenkin vankilafiilis ja haarukan raapiessa lautasta..hrrr.. kylmiä väreitä. Mutta siis tekemääni ruokaan: tuorejuustoa pinaattikastikkeessa, basmatiriisiä, raita ja naan-leipää. Ihan jees oli tämäkin. Naan-leipiin panostin erityisesti. Ohjeen otin Intiassa asuvalta Annalta, jonka uskoin tietävän kuinka leivät oikeaoppisesti tehdään. Palak paneerin ohjeistus on peräisin Uneliaan blogista.

Palak paneer

450g pakastepinaattia (laitoin vain 2 pussia eli 300g)
2 sipulia
6 valkosipulin kynttä
200 g kikherneitä (laitoin kikherne-papusekoitusta)
pikku purkki tomaattipyreetä
1 tl-1 rkl jeeraa
1 tl-1 rkl mustapippuria
tuoretta korianteria (ei ollut)
1 tl (tai enemmän) Intia-mausteseosta (Korianteria, kurkumaa, sipulia, mustapippuria, fenkolia, kardemummaa, neilikkaa, kuminaa ja cayennepippuria)
1 rkl raastettua inkivääriä
200g tuorejuustoa (Valion kotijuustoa)
0,5 dl oliiviöljyä /muutama nokare Oivariinia

Kuullota pilkotut sipulit , valkosipulit ja Intia-mausteet miedolla lämmöllä pannulla tilkassa öljyä. Lisää kikherneet, pakastepinaatti ja tomaattipyre. Sekoita. Lisää loput mausteet ja öljy ja anna hautua n. 15min. Kuutioi tuorejuusto ja lisää kastikkeeseen varovasti sekoittaen. Lisää vielä reilusti tuoretta korianteria ja anna hautua n. 10min lisää.
 
 
Raita
 
2 dl maustamatonta jogurttia
1 rkl hunajaa tai vaaleaa siirappia
tuoretta minttua
mustapippuria
 
Silppua minttu ja lisää muiden ainesten kera jogurttiin. Anna maustua kylmässä puolisen tuntia.

Naan-leivät

3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
1 tl suolaa
3-4 tl sulatettua voita tai margariinia
1 tl leivinjauhetta
2/3 dl maustamatonta jogurttia
2/3 dl maitoa
 
Sekoita jauhot, sokeri, suola ja 2 tl sulatettua voita yhteen astiassa. Tee taikinan keskelle kuoppa ja kaada kuoppaan leivinjauhe ja jogurtti. Anna seistä ½ minuutin ajan.
Tee taikinasta pehmeää lisäten maitoa vähitellen. Vaivaa hyvin nyrkillä painellen. Lisää vielä 1-2 tl sulatettua voita ja vaivaa taikinaa uudelleen.
Peitä taikina märällä liinalla ja aseta se lämpimään, vedottomaan paikkaan. Anna taikinan olla 1 ½ tunnin ajan.
Painele taikinaa uudelleen nyrkillä, ja anna sen seistä toiset 1 ½ tuntia.
 
Jaa taikina 4 yhtä suureen osaan ja kauli pallot n.13cm pitkiksi, kolmionmuotoisiksi leiviksi. Kaulimiseen voi käyttää hieman vehnäjauhoja.
Aseta leivät uunin ritilälle (leivinpaperin päälle) 250 asteeseen n. 5 minuutiksi tai kunnes leivät ovat kypsiä. Käännä leivät puolivälissä toisinpäin. Kypsässä leivässä on muutama vaaleanruskea laikku.
Sivele valmiille naaneille sulaa voita tai margariinia.