Viimeinen viimesyksyinen hirvenliha on nyt historiaa. Paketissa luki "etuselkä vasa". Hirvipataa ja pataa ylipäätään on aiemmin tehty punaviinillä ja oluella, nyt oli kermaisen version vuoro. Kaiken kaikkiaan haudutusaika oli 3,5 tuntia, jolloin lihasta tuli ihanan mureaa. Liian pitkä haudutus ei näissä "huonommissa" ruhon osissa tietääkseni ole mahdollista. Pataan käytettiin Mustapekka-juustoa joka oli pettymys. Ei antanut sellaista kermaista lopputulosta kuin kuvittelin. Ainoastaan ikävän rasvakerroksen pinnalle, jota yritin epätoivoisesti kuoria pois. Siispä piti polkaista hakemaan lisäksi ruokakermaa. Muutenkin oltiin vähän pettyneitä syksyn ensimmäiseen pataruokaan. Ihan hyvää, mutta odotukset olivat korkeammalla. Jatketaan siis viinillä tai oluella maustamista.

Padan lisukkeena oli perisuomalaista ohraa sekä juomana Alkon tätin suosittelemaa espanjalaista Héculaa (täältä löytyy J. Ellosen osuva arvostelu). Jälkkäriksi keräämistäni puolukoista ja ompuista viime syksystä tuttua piirakkaa. Viini ei oikein iskenyt. Ylipäätäänkin eurooppalaiset viinit eivät ole olleet meidän makuun. Ehkä on parempi kun pysytään Chile-Argentiina-Etelä-Afrikka-Australia-akselilla. Tästäkin huolimatta juotiin lasit ihan loppuun saakka, eikä lähdetty snobeilemaan kuten eräs muusikko Neljän tähden illallisessa maanantaina. Kallista viiniä ja shamppanjaa viemäristä alas! Hohhoi..
Vähän olisi muuten kiva, kun voisi oman kaveripiirin kesken pitää tollasen skaban. Ei vaan taida olla muita innokkaita kuin minä..

Kermainen hirvipata

700 g hirven vasan etuselkää
200 g savukylkeä
valkosipulinkynsiä
salottisipuleita
herkkusieniä
n.2 dl vettä
1 prk ruokakermaa
1 prk tomaattipyrettä
(1 pkt Valion Mustapekka-juustoa)
vasikkafondia
rosè- ja viherpippureita, katajanmarjoja, muutama timjaminoksa, suolaa
3 porkkanaa

Paloittele liha ja savukylki. Paista kylkipalaset ensin pannulla ja kippaa pataan. Ruskista lihat savukyljen rasvassa pienissä erissä ja lisää pataan. Voit käyttää myös kuoritut kokonaiset sipulit ja (paloitellut) herkkusienet pannulla. Sipuleita ei kannata vielä tässä vaiheessa laittaa muhimaan vaan vasta samaan aikaan porkkanoiden kanssa. Näin ne kestävät kasassa eivätkä muussaannu tunnistamattomiksi. Rouhi pippurit ja katajanmarjat huhmareessa. Mausta pata fondilla, pippureilla sekä timjamin oksilla. Lisää myös tomaattipyre, (paloiteltu Mustapekka) ruokakerma sekä riittävä määrä vettä (ainekset lähes peittyvät). Laita pata kansineen muhimaan 175 asteeseen ainakin 2-3,5 tunniksi. Lisää tuntia ennen padan valmistumista porkkanapalat ja sipulit sekä tarvittaessa suolaa.