Lakkakakku on lähes yhtä kliseinen kuin punaiset ruusut tai joululahjaksi annettu kynttilä. Hyväähän se on, mutta hieman puuduttavaa, että jokaisessa tilaisuudessa, jossa kakku on leipomosta tilattu, se on samanlainen kermapursotettu lakkakakku. Sain kuitenkin tilauksen tehdä sellaisen sekä voileipäkakun erään työmiehen työpaikalle läksiäisiin.
Halusin hieman "järkyttää" tavalliseen kakkuun tottuneita ja lisäsin täytteeseen kinuskikastiketta. Kermapursotuksissa tarvitsen aivan selkeästi harjoitusta. Olen myös harkinnut vakavasti jonkinlaisen mokalaskurin tai "muistathan varoa"- osion lisäämistä, koska:
 
1. Leikkasin veitsellä sormeeni
2. Jos voileipäkakussa on 3 täytettä, leipäkerroksia ei ole 3 vaan 4! Pienen laskuvirheen seurauksena leipä loppui TAAS kesken (oli lähellä, etten tehnyt alkuun muutamaa kolmioleipää ruoanteko ruoaksi, koska leipäähän oli kerrankin reilusti).
3. Kermapursotuksiin kuluu yllättävän paljon kermaa. 2,5 dl ei sitten riitä mihinkään = kermakin loppui kesken.
 
Vessapaperituppo sormeen sekä pari aakkosasemakäyntiä ja valmista tuli.

Lakkakakku (halk 26 cm:n vuokaan)

4 ½ dl vehnäjauhoja
2-3 tl leivinjauhetta
6 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
3 dl sokeria
1 ½ dl kiehuvaa vettä
 
Voitele ja korppujauhota vuoka.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Varaa munien ja sokerin vaahdotukseen hyvin iso kulho, koska veden ansiosta munat ja sokeri vaahtoutuvat todella paljon. Laita vaahdotusta aloittaessasi vesi kiehumaan (mittaa kattilaan hieman enemmän kuin tarvitset, koska todennäköisesti vesi kiehuu ennen kuin vaahto on valmista ja osa vedestä ehtii haihtua pois). Muna-sokerivaahto on valmista, kun vatkaimella/ nuolijalla tekemäsi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.
Kaada oikea määrä vettä mitta-astiaan ja lisää vesi siitä pienissä (15-20) erissä jatkaen vatkaimella sekoittamista täydellä teholla.
Siivilöi tämän jälkeen jauhoseos munavaahtoon pienissä erissä varovasti nuolijalla käännellen. Kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 30 minuuttia. Suojaa pinta jonkin ajan kuluttua alumiinifoliolla, jotta se ei tummu liikaa. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
 
täyte
5 dl Flora vispiä (4 dl olisi riittänyt)
1 prk rahkaa
1 prk (2 dl) kinuskikastiketta
sokeria + vaniljasokeria
3 liivatetta + 0,5 dl appelsiinimehua

500 g lakkahilloa (Pirkka)

Vaahdota kerma. Lisää joukkoon rahka ja kinuskikastike. Mausta tarvittaessa sokerilla ja/ tai vaniljasokerilla. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen 5 minuutiksi. Lämmitä mehu kiehuvaksi ja sulata valutetut liivatteet siihen. Sekoita hiukan jäähtynyt liivateliemi huolellisesti täytteen joukkoon.

Kokoa kakku irtopohjavuokaan jossa paistoit pohjan. Laita pohjalle sekä reunoja kietämään leivinpaperia. Kokoa kakku laittamalla ensin kakkulevy jonka kostutat esim. appelsiinimehulla vuoan pohjalle ja sitten puolet lakkahillosta ja kinuskitäytteestä. Tee toinen kerros samoin. Päällimmäinen kakkulevy kostutetaan alapinnaltaan. Kelmu päälle ja jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi.

päälle
5 dl Flora vispiä vaahdotettuna + sokeria
300 g lakkahilloa (kokonaiset lakat olisivat kauniimpia)

Levitä ensin lakkahillo päälle ja tee sitten kermapursotukset.

Voileipäkakussa täytteenä olivat tutut hyväksi havaitut suolaliha, paprika, suolakurkku, kurkku, ananas. Joka välissä ja päällä 200g tuorejuustoa ja hiukan partaäijää. Paahtoleipiä per kerros 12 kpl eli yhteensä 48 kpl (2 isoa+1 pieni pussi).