Uuteen, vaikkakin väliaikaiseen kotiin siirryttyämme, meillä ei ollut telkkaria eikä tietokonetta. Tai oli meillä tv ja kaapelidigiboksikin, mutta talo kun sattui olemaan antenniversio. Viikko oli sinniteltävä pelkän radion ja mainoslehtien varassa, koska postikin meni vielä vanhaan osoitteeseen. Olipa sitten aikaa katsella boksiin muinoin tallennettuja ohjelmia. Sieltä löytyikin kokeilunarvoinen resepti by Jamie Oliver.

Tomaattikastike oli aiemmin suurinta herkkuani. Hieman mausteita ja yrttejä ja sekoitus pastan kanssa. Naminami, mutta... Vuosi sitten lomareissulla, turistipöpön iskiessä pasta tomaattikastikkeella liikkuikin ruokatorvessa väärään suuntaan. Sen jälkeen suhtautuminen kyseiseen tuotteeseen on ollut jokseenkin nihkeää. Kestän pieniä annoksia silloin tällöin, mutta paluuta entiseen ei ole.. ainakaan vielä. Tämä italialaishenkinen lihapullavuoka kyllä upposi, kiitos mozzarellan ja parmesaanin, joissa ei säästelty.

Jamien lihapullavuoka

400g jauhelihaa (nautaa)
kuminan ja korianterin siemeniä, kuivattuja pikkuchilejä
suolaa
oreganoa, rosmariinia,mustapippuria
pari kourallista leivänmuruja (tai korppujauhoja)
1 muna
 
tomaattikastike
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1-2 prk tomaattimurskaa (käytin kuorittuja kokonaisia tomaatteja)
ruukku basilikaa
1 mozzarellapallo
parmesaania raastettuna
oliiviöljyä

Paahda kumina, korianteri ja chilit pannulla. Kaada mortteliin suolan kera ja murskaa. Lisää mausteseos jauhelihan joukkoon kuten muutkin mausteet. Lopuksi leivänmurut ja muna. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele kostutetuin käsin pieniä pullia ja ruskista ne kuumalla pannulla öljyssä.

Kuullota pilkotut sipulit kattilassa öljyssä. Lisää tomaattimurska, suola ja pippuri. Hauduta 15 minuuttia. Lisää basilikan lehdet ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Kaada kastike uunivuokaan. Sitten lihapullat ja viipaloitu mozzarella. Kuorruta vuoka vielä raastamalla reilusti parmesaania. Lorauta päälle myös hieman oliiviöljyä. Paista 225 asteessa n. 20 minuuttia. Tarjoa spagetin kera.