Lauantain jälkkärinä toimi siis omenapiirakka amerikkalaisittain taikinakannen alla muhitettuna. Tämä on yksi vakioherkkujamme, löytynyt aikoinaan ruokablogien isältä ja äidiltä eli Pastanjauhantaasta. Näköjään oli tullut blogin pitämisen mittainen tauko, koska ohjetta ei täältä yllättäen löytynytkään. Korjataan tilanne.

Pohja ja kansi kannattaa muistaa kostuttaa reunoistaan ja nipistellä hyvin yhteen. Kypsyessään omenasisus kun tuppaa kiehumaan ja neste pääsee pienistäkin raoista valumaan uunin pohjalle. Siirappista lientä on kovin kettumaista alkaa kuumasta uunista pyyhkimään pois, se palaa karrelle ja antaa savuakin. Ihan vaan seuraavaksi kerraksi itseäni muistutan..

Amerikkalainen omenapiiras (Apple Pie)

täyte
noin 1 kg omenoita, 6–7 kpl (Granny Smith)
1¾ dl (hillo)sokeria
1 tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareina

taikina
4½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita
vajaa 1 dl jäävettä

päälle
kuohukermaa
sokeria
(tämän olen jättänyt tekemättä)
 
Tee ensin täyte. Kuori omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi.
Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.
Tee sitten taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi herneenkokoisiksi paloiksi. Murusta seos sormin tai tehosekoittimessa. 
Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri kelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi. 
Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Kasta toinen palloista vehnäjauhoihin ja kaaviloi kahden leivinpaperin välissä ohut, pyöreä levy, joka peittää pyöreän vuoan (halkaisija 23–24 cm) pohjan sekä reilusti reunat. Kaaviloi toinen taikinapallo piirakan kanneksi. 
Nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle voi. Voitele reunat vedellä, peitä piiras taikinakannella ja nipistele reunat kiinni. 
(Voitele pinta kermalla ja ripottele päälle hieman sokeria.) Pistele haarukalla tai leikkaa pintaan höyryaukkoja. 
Pane piiras 200-asteiseen uuniin alatasolle 15 minuutiksi. Laske lämpöä ja kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.