Itsenäisyyspäivän aattoa juhlistettiin herkkuruoalla. Kokonaisena paistetulla paahtopaistilla, jallukastikkeella, punasipuleilla ja ruusukaaleilla. Juuri äsken juolahti mieleen, että piti tehdä myös sienisalaattia, näköjään unohtui. Liha olisi ehkä saanut olla himpun verran pidempään uunissa (otettiin pois, kun mittari näytti asteita 55), koska sisälämpö ei sitten noussutkaan vetäytymisen aikana paria astetta enempää. Paistin sanomalehteen kääriminen olikin aivan uusi juttu. Vetäytymistä ollaan toki harrastettu ennenkin, mutta paljon lyhyemmällä ajalla. Nyt lopputuloksena oli oikein mehevä paistin palanen. Reseptin löytöpaikasta tehtiin myös makoisat lisäkesipulit.

Paahtopaisti

800 g:n paahtopaisti
suolaa
mustapippuria
 
Ota liha hyvissä ajoin (tuntia) ennen paistamista huoneen lämpöön. Rouhi lämmenneen lihan pintaan suolaa ja pippuria. Paista pinta kiinni kuumalla pannulla. Siirrä vuokaan, tökkää paistomittari paksuimpaan kohtaan ja paista lihaa uunissa 125 asteessa, kunnes sisälämpötila on 60 astetta (lihan pitäisi jäädä punertavaksi).
Ota paisti uunista ja kääri ensin pariin folioon ja tämän jälkeen yksitellen nippuun sanomalehden sivuja. Anna vetäytyä tunnin verran. Tuona aikana sisälämpötila nousee vielä hieman (meidän tapauksessamme 2 astetta).
Avaa lopulta paketti ja leikkaa kerralla nautittava määrä poikkisyin ohuiksi siivuiksi.
 
Kastike
 
Tee kastike lihasta valuneesta nesteestä. Kaada se kattilaan. Huuhtele pataan mahdollisesti jääneet maut vielä vesitilkalla ja lisää kattilaan. Keitä kokoon hetki, lisää kermaa ja pikku loraus jaloviinaa. Keittele taas hiljakseen hetki. Maista ja mausta tarvittaessa.
 
Punasipulit uunissa

punasipuleita
voita
timjamia
merisuolaa

Kuori sipuleista uloin kerros. Viillä veitsellä syvä risti sipuliin. Ahda viiltoihin voita, merisuolaa ja silputtua tuoretta timjamia. Kääri sipulit folioon ja paista yhdessä paahtopaistin kanssa uunissa (125 astetta tunti). Sipulit pysyvät kohtuuhyvin lämpimänä paistin vetäytymisen ajan, kun annat niiden olla folionyyteissä ja  jätät ne uuniin, jonka vain käännät nollille.