Punajuuri on ärsyttävä juures. On melkein mahdoton käsitellä sitä saamatta punaista mehua vaatteille, keittiön matolle.. Joskus muinoin kokeiltiin uunijuuresten joukkoon keltajuurta, jonka maku oli muistaakseni punaista sisartaan vastaava. Ei ainakaan tarvinnut varoa roiskeita.
Punajuuresta tulee mieleen lapsuus ja mummila. Kurpitsapikkelssiä, suolakurkkuja ja punajuuria. Näitä säilykkeitä useimmiten oli ruokapöydässä lisukkeena. Kahta viimeistä yhä vieläkin.
Punajuuri on myös aivan huippujuures, koska se tykkää juustoista, (niin kuin kirjoittajakin). Fetan kanssa sitä on laitettu salaattiin, vuohenjuuston kanssa paistokseen (ennen blogin syntyä) ja nyt homejuuston kera vuokaan. Ohje on peräisin Yhteishyvästä. Löytyypä tuolta Ruokamaailman sivustolta punajuuri-suklaakakunkin ohje!
 
Punajuurivuoka (kahdelle)
 
400 g punajuuria
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja rouhittua mustapippuria
0,5 tl kuivattua salviaa
sinihomejuustoa
mantelirouhetta (ei ollut) 
hienonnettua persiljaa
 
Kuori ja lohko punajuuret. Nosta ne voideltuun laakeaan uunivuokaan. Valuta päälle öljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja salvialla. Kypsennä 200-asteisessa uunin keskitasossa noin 40 minuuttia.
Ripottele kypsien punajuurien päälle murustettua sinihomejuustoa ja kuivalla paistinpannulla paahdettua mantelirouhetta. Koristele punajuuret hienonnetulla persiljalla.