Viikonloppuna on kiva herätä aikaisin (normi-ihmisillähän tämä menee juuri päinvastoin). On pimeää, hiljaista, rauhallista. On omaa aikaa, koska toinen nukkuu tai on töissä. On aikaa selailla suosikkiblogeja ja kirjoittaa omaa. Käteen jos vielä saisi lämmintä leipää, niin johan olisi täydellistä!
 
 
 
Ja miksei saisi, koska on
a) löytänyt nopean ruisrieskaohjeen tai
b) illalla hukuttanut ohraryynit piimään
 
Nämä toteutin viikonlopun aamuina. Ruisrieskat olivat hieman kuivia, jauhoisia. Lämpimänä ihan ok. Hätäilin ja lisäsin myös vehnäjauhoja, kun taikina vaikutti ensin löysältä. Turposi kuitenkin yllättävän paljon. Joten vika ei välttämättä ole ohjeessa vaan tekijässä.
Ohrarieskaa tein hieman pienemmän taikinan, koska osa piimästä meni ekaan reseptiin. Eikä vanha tuttu pettänyt taaskaan. Ihan parasta ja munavoilla tietysti!
 
 
Rukiiset rieskat
 
3 dl piimää
1/2 dl öljyä
3/4 tl suolaa
1,5 dl kaurahiutaleita
2 dl ruisjauhoja
1/4 dl pellavansiemeniä
1/2 tl soodaa
 
Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna taikinan turvota puolisen tuntia, kunnes uuni kuumenee 225 asteeseen. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele ne leivinpaperilla peitetylle pellille kiekoiksi, joiden halkaisija on noin 13 cm. Paista uunin keskitasolla 20–25 minuuttia.
 
 
 
Ohraryynirieska
 
1 l piimä
3 dl rikottuja ohrasuurimoita (kokonaisilla onnistui myös)
2 dl kermaa/ maitoa/ kermaviiliä
2 munaa
2 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa

Turvota ohrasuurimot yön yli piimässä. Sekoita joukkoon muut aineet. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista 250 asteessa n. 25-30 minuuttia.

Raejuusto-munavoi

3 munaa
1 prk raejuustoa
3 rkl oivariinia
(suolaa)

Keitä munia 10 minuuttia. Jäähdytä hyvin kylmässä vedessä, kuori ja silppua pieneksi. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita. Lisää suolaa tarvittaessa.