Annukka tässä pitkästä aikaa moi! Onpas ollutkin kiireistä viime ajat. Ruokaa ja vieläpä hyvää sellaista on tehty urakalla ja käsitöitäkin vähän. Toivottavasti lähiakoina ehdin niistä raportoimaankin. Tässä kuitenkin ensihätään arkistoista löytynyt postaus tapastelusta. Pöydällinen herkkuja valmistettiin ja nautittiin muistaakseni itsenäisyyspäivän aikoihin. Mitähän muuta tästä tapahtumasta muistan..? Ainakin sen, että viini oli hyvää (on ostettu toiste ja kolmannestikin), herkkusienet eivät olisi kaivanneet valkosipulia eivätkä oliivit shalottisipulia ja makkarat sekä salami haettiin Heilasta.

       Tapas-illan menu

     * valkosipulileivät
     * marinoidut herkkusienet
     * tomaatti-mozzarella-basilika-salaatti + konjakkisalami
     * mausteiset makkarat
     * tuliset pikkulihapullat & chili-valkosipulidippi
     * punaviini Pata Negra Gran Reserva 
 
 
Marinoidut herkkusienet
 
200 g herkkusieniä
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
1 valkosipulin kynsi
pieni loraus sitruunamehua
tuoretta timjamia
suolaa, sokeria, mustapippuria

Puhdista sienet. Jos ne ovat isoja paloittele lohkoiksi. Silppua valkosipulit ja timjami. Sekoita marinadin muut aineet. Lisää sienet joukkoon ja anna muhia jääkaapissa yön yli.

Oliiveja appelsiinin ja sitruunan kera

1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl juustokuminansiemeniä (laitoin jauhettua)
2 dl vihreitä oliiveja
1 dl mustia oliiveja
1 tl raastettua appelsiininkuorta
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 silputtu salottisipuli
hyppysellinen jauhettua kanelia
2 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl appelsiinimehua
1 tl pilkottua, tuoretta minttua (en laittanut)
1 tl pilkottua, tuoretta persiljaa (laitoin kuivattua)

Paahda fenkolin- ja juustokuminansiemeniä ilman öljyä pienessä paistinpannussa, kunnes siemenet alkavat poksahdella ja tuoksua. Ravistele pannua paahdettaessa. Ota pannu liedeltä ja anna jäähtyä. Pane oliivit, appelsiini- ja sitruunaraaste, salottisipuli, kaneli sekä paahdetut siemenet kulhoon. Vatkaa eri kulhossa etikka, oliiviöljy, appelsiinimehu, minttu ja persilja. Kaada seos oliivien päälle. Sekoita, peitä ja säilytä jääkaapissa 1-2 vuorokautta ennen tarjoilua.

Dijon-perunasalaatti

n.500 g keitettyjä perunoita
1 salottisipuli
1 tl kapriksia
1-2 rkl Dijon-sinappia
n. 0,5 dl oliiviöljyä
1-2  rkl omenaviinietikkaa
suolaa, sokeria, mustapippuria

Kuori ja kuutioi perunat. Silppua sipuli ja kaprikset. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sekoita salaattiin. Anna tekeytyä hetki jääkaappissa.

Chili-kaneli-aurinkokuivattu tomaatti-lihapullat

400 g jauhelihaa
3/4 dl korppujauhoa
1,5 dl vettä, maitoa tai kermaa
1 sipuli
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
aurinkokuivattuja tomaatteja
kanelia
punainen chilipalko
loraus sweet chili-kastiketta

Sekoita kulhossa neste ja korppujauhot, anna turvota vähän aikaa. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita korppujauheeseen muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Käytä chiliä, kanelia ja aurinkokuivattuja tomaatteja oman maun mukaan. Tulisuutta saat helposti lisää käyttämällä esimerkiksi tuoreita habanero-chilejä siemenineen. Peruspullia saat jättämällä nämä kolme ainesosaa pois. Tee taikinasta palloja leivinpaperille. Paista lihapullat 225-asteisessa uunissa keskitasolla n. 12 - 15 minuuttia.

Chili-valkosipulidippi

1 prk kermaviiliä
pari valkosipulinkynttä hienoksi pilkottuna
1/2 punainen chilipalko hienoksi pilkottuna
sitruunamehua
sweet chili-kastiketta
tuoretta timjamia tai basilikaa hienonnettuna
suolaa, pippuria

Sekoita aineet yhteen ja anna maustua jääkaapissa joitakin tunteja.