Vanha porukka koossa. Melkein kaikki, yksi vain puuttui. Saatiin kuitenkin nauttia lätäkön taa kaikonneen ystävän seurasta pitkästä aikaa. Yhdeltä mökiltä lähdin ja toiselle päädyin tyttöjen mökkibileitä viettämään. Siellä ekalla mökillä olin väsäillyt jotain pientä syötävää; perunasalaattia ja juustokakkua. Paikanpäällä grillailtiin härän marmorifilettä ja kasvisvartaita, oli lisää salaattia, patonkia ja mitä kaikkea.. hyvää! Pahoitteluni vielä grillimestarin hieman puutteellisista pallogrillin käyttötaidoista! Siis hiiliähän oli tarkoituksella REILUSTI, jotta kuuden tunnin päästä iskeneeseen makkaranälkään oli vielä kuuma ja hehkuva hiillos tarjolla..

Fajitamaustettu perunasalaatti (ohje heinäkuun K-ruoka-liitteestä)

500 g uusia perunoita
1½ dl maustekurkkuviipaleita
1 paprika
1 ps (200 g) pakastemaissia (laitoin 1 säilyketölkillisen maissinjyviä)
2-3 nippusipulia
 
kastike
1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
2-3 rkl Pirkka fajitamausteseosta (meni koko pussillinen)
 
Keitä hyvin pestyt perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Jäähdytä.
Kuutioi perunat, maustekurkut ja paprika. Sulata maissit. Hienonna nippusipulit varsineen. Sekoita kaikki ainekset kulhossa.
Sekoita jogurtti ja mausteseos keskenään. Kääntele kastike varovasti perunasalaatin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoamista.
Koristele hienonnetuilla nippusipulinvarsilla. Tarjoa sellaisenaan tai makkaran kanssa.

Mojito-juustokakku on taas näitä suosikeissa ikuisuuden roikkuneita, oikeaa tilaisuutta odottaneita, "se parempi"-korostuksella. Noudatin kommenttilootan ohjetta lisätä täytteeseen muutama liivatelehti. Olisi saanut olla kolmaskin. Kakku pysyi kyllä kasassa, mutta hieman liian löysää juustokakuksi se vielä oli.

Mojito-juustokakku (Pastanjauhajilta)

pohja

100 g digestive-keksejä   (halk. 20cm:n vuokaan sopiva määrä oli 10 keksiä)
25 g pehmeää (sulatettua) voita   (tuplamäärä voita käyttämääni keksimäärän oli hyvä)
 
täyte
4 limeä
120 g muscovado-sokeria
4 rkl vaaleaa rommia
1 kunnon kourallinen mintunlehtiä
250 g rahkaa
250 g mascarponea   (Citymarketin Kauppias hoi! Teiltä on mascarpone loppunut! Laitoin siis 200 g Philadelphiaa)
100 g ranskankermaa   (Vastaavasti tätä koko purkin = 150 g)
 
2-3 liivatelehteä
tilkka vettä

Laita kattilaan sokeri ja 5 rkl vettä. Lämmitä, kunnes sokeri on täysin liuennut. Anna hautua pari minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää sitten raastettu kuori ja mehu kolmesta limestä, rommi ja mintunlehdet. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Odottaessasi liemen jäähtymistä voit valmistaa pohjan: murenna keksit yleiskoneessa tai vaikka Jamien tapaan antamalla muovipussiin suljetut keksit ja kaulimen tms. mätkimen hetkeksi ylivilkkaalle lapsukaiselle. Lisää voi ja sekoita, esimerkiksi juurikin siinä yleiskoneessa.

Painele pohja tasaiseksi, tiiviiksi kerrokseksi vuoan pohjalle tai suoraan yksittäisiksi annoksiksi esim. juomalasien pohjille.

Kun minttukeitos on jäähtynyt, siivilöi mintunlehdet pois. Purista kuitenkin maukas mehu niistä tarkoin talteen. Laita liemi suurehkoon kulhoon (jotta jää tilaa vatkata tarmokkaasti) ja kaada perään rahka, ranskankerma ja mascarpone. Vatkaa, kunnes seos on tasaista ja pehmeää. Liota liivatteita kylmässä vedessä hetki. Purista vesi pois ja liota kiehuvaan vesitilkkaan. Anna jäähtyä hieman ja sekoita täytteen joukkoon.

Kaada minttuliemi-maitotuote -seos tasaiseksi kerrokseksi pohjan/pohjien päälle ja laita kakku/kakut jääkaappiin hyhmettymään vähintään tunniksi. Halutessasi voit koristella kakun vielä ennen tarjoilua limenviipaleilla, mintunlehdillä ja muscovado-sokerimurusilla.