Pitkän pähkäilyn ja tuumailun jälkeen sunnuntai-evääksi valikoitui valkosipulikeitto. Ohjeen löysi työkaverini jostakin vanhasta Kodin kuvalehdestä, joka kahvihuoneen pöydällä pyöri ja patisti kokeilemaan. Melko simppeleistä aineksista se ainakin valmistuisi.

Kieltämättä maku oli kyllä kohdillaan. "Tämä kävisi hyvin alkukeitoksi ja pääruoaksi vaikka jotain kanaa", mietiskelin. Foodclub-uusintaa katsoessani näin oli juurikin tehty: alkuruokana keitto paahdetuista valkosipuleista, pääruokana kokonaista broileria maalaissalaatilla ja kaiken kruunaa suklaasouffle vadelmasorbetilla. Tarjoilija! Pari tällaista!

Provencen valkosipulikeitto

3 kokonaista valkosipulia
2 rkl oliiviöljyä
¼ tl suolaa
8 dl kasvis- tai lihalientä
1 yrttikimppu (6 timjaminoksaa, 1 laakerinlehti ja 5 lehtipersiljan vartta)
3 rkl tummaa kastikesuurusta, esim. Maizena

pinnalle
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
1 dl ranskankermaa

Leikkaa valkosipuleiden kannasta ohut siivu pois. Valuta valkosipuleiden päälle oliiviöljyä ja mausta ripauksella suolaa. Paahda 200 asteessa 15–20 minuuttia kunnes valkosipulit ovat pehmenneitä ja paahtuneen värisiä. Jäähdytä hetki ja purista kynnet kuorien sisältä kattilaan.
Kaada päälle kasvisliemi. Sido yrttikimpun oksat puuvillanarulla kimpuksi ja lisää liemeen. Kiehauta keitto ja keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. 
Poista yrttikimppu ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Kaada keitto takaisin kattilaan. Kiehauta. Vatkaa joukkoon kastikesuurus. Keitä vielä pari minuuttia. Annostele keittolautasille. Nosta päälle ranskankermanokare ja hienonnettua persiljaa.

Keiton, ja varsinkin näinkin simppelin keiton, seuraksi on ollut tapana pyöräyttää jonkinmoista leipää. Siellä samaisella kahvipöydällä lojui myöskin pino Kotiliesiä, joista tämän ohjeen nappasin. Koostumus muistutti enemmän rieskaa kuin leipää, perunasoseen syytä uskoisin.

Perunafocaccia
 
2½ dl vettä
4 dl raastettua perunaa (perunasosetta)
½ dl öljyä
½ tl suolaa
1 rkl kuivahiivaa
1 dl parmesaaniraastetta
5 dl hiivaleipäjauhoja (2 dl grahamjauhoja + 3 dl vehnäjauhoja)
 
päälle
öljyä
kirsikkatomaatteja
kesäkurpitsaviipaleita
suolaa
1 dl parmesaaniraastetta
rosmariinia
 
Kuumenna vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi. Lisää joukkoon perunaraaste ja öljy. Sekoita kuivat aineet keskenään ja alusta pehmeähkö taikina.
Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa leivinliinan alla 20 minuuttia. Painele taikina leivinpaperilla peitetylle pellille ja kohota viitisen minuuttia.
Sivele pinta öljyllä. Lado kirsikkatomaatinpuolikkaita ja ohuita kesäkurpitsaviipaleita leivälle. Ripota pinnalle hieman suolaa, parmesaaniraastetta ja rosmariinia. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.