Loman avaus: Chicken da Payaza - kanaa, sipulia maustekastikkeessa

Ruoka oli melkeinpä reissun parasta antia. Intia on kasvissyöjän (ja ronkelin lihansyöjän) paratiisi. Paljon mausteita ja makuja. Kana/ liha /kasvisannos tuli erillisessä kipossaan, valitut lisäkkeet omissaan. Riisiannokset kuten leivätkin olivat usein niin suuria, että niistä riitti kahdelle jaettavaksi. Ruoat kahdelle, riisin, leivän ja oluet sai 10€:lla. Listoilla oli pääasiassa kana- ja kasvisruokia, mutta myös kalaa ja mereneläviä löytyi. Lammas, possu ja nautakin olivat päässeet joihinkin menuihin. Monessa listassa oli chinese food-osuus ja pari pasta-annosta.

Sheek kebab - vinkeän vihreä, jauhetusta kanasta ja mausteista koostunut pötkö tandoorivartaassa paistettuna 
+ reilusti raitaa + butter naan muodostivat aivan loistavan kokonaisuuden!
 
Mausteplantaasilla tarjoillulla lounaalla oli mm. okraa, friteerattuja perunoita, papadam-leipää, salaattia ja erittäin suolaisia chilikastikkeessa olevia suolakurkkuja. Kuvan ulkopuolelle jäivät: riisi, maustettu riisi, dal, vege korma, chicken curry, seafood curry ja hapaankaali. Ruoka nautittiin banaaninlehdistä tehdyiltä lautasilta.
 

Leivät olivat tuoreita, useimmat tandooriuunissa paistettuja. Päivällä tarjolla oli jotain ei niin hyvää leipää kuten peruspaahtista, koska tandoorit alkoivat lämpenemään iltaseitsemältä. Ruokailun oikea ajoitus oli siis tärkeää. Naanin ja parathan välillä en huomannut eroa. Roti oli hieman ohuempaa rieskaa, kulcha muistutti maultaan täkäläistä lettua ja papadam oli friteerattua, rapeaa jauhetuista pavuista tehtyä leipää. Leivistä sai myös variaatioita: voilla, valkosipulilla, sipulilla, juustolla, seesaminsiemenillä.. Loppulomasta löysin lähiravintolan listalta chicken tikka rollin eli tandoorissa paistettua jogurttimarinoitua kanaa käärittynä salaatin, raidan, chilikastikkeen kera naaniin. Siis intialaisten rullakebab!

Butter dal fry - vaaleita linssejä maustekastikkeessa + roti muodostivat perinteisen intialaisen annoksen, jota tilasin toisenkin kerran.

Goalaiset hallitsevat kyllä oman keittiönsä ruoat, mutta ne harvat kerrat kun erehtyi tilaamaan jotain muuta, mentiin metsään. Naudanlihaahan paikalliset eivät itse syö lainkaan, johtuisiko siitä etteivät osaa sitä valmistaakaan. Hampurilaisen pihvi maistui maksalle, sizzlerin (sihisevän kuumalla pannulla lihaa/ kalaa/ mereneläviä, kastiketta, vihanneksia, riisiä ja ranskalaisia) pihvi oli mauton ja sitkeä eikä chili con carnekaan maistunut miltään. Ranskalaisten rapeudella ei päässyt kehumaan, lisäksi niitä oli annoksissa todella vähän. Suositellun italialaisravintolan pizza oli tehty valmispohjalle ja possun ribsit niin ikään sitkeitä.. Infantarian vegelasagnea voin kuitenkin suositella.

Chicken masala + Vege korma - kukkakaalia, porkkanaa, perunaa, herneitä.. jogurttikastikkeessa
 
Vege thali

Thali-ravintolaa etsittiin pitkään ja erittäin edullinen sellainen löytyi Calangutesta. Plantain Leafin listalla oli vain kasvisruokaa eikä alkoholia tarjoiltu (hieman narinaa matkaseuralta, joka loppui kun annokset saapuivat). Asiakkaina oli vain paikallisia. Thalin idea on siis iso lautanen, jossa monta pientä annosta. Tässä vege-thalissa oli ainakin chilisuolakurkkuja, jalapenoja, linssimuhennosta (dal), currya, masalaa (?), raitaa, riisiä ja leipää. Tuo makea, punainen liemi jäi arvoitukseksi. Koko annos 100 Rps eli vaivaiset 1,40€ enkä edes jaksanut syödä kaikkea!

Vege biryani + Masala omelet

Pari ekaa päivää oltiin niin ruoan lumoissa, että syötiin kunnon annokset kaksi kertaa päivässä. Siinä kuumuudessa se oli aivan liikaa. Parempi idea oli syödä päivällä kevyemmin jotain pientä. Muutama samosa (friteerattu sipulitäytteinen filotaikinapiiras), pakora (friteerattua paneroitua kanaa/ kalaa/ perunaa..) tai biryani (mausteinen "risotto" kasviksilla tai kanalla) puoliksi.  

Chicken pakora

Toiseksi viimeisenä päivänä uskaltauduttiin kokeilemaan katukeittiötä. Anjunan markkinoilla oli pieniä kojuja, joista sai mm. todella maittavia friteerattuja chilejä. 

Baby shark tandoori

Matkaseuralainen sai nauttia pitkästä aikaa kalaruoista. Oli kingfishiä, red snapperia ja yllä näkyvä kokonainen pikkuhai tandooriuunissa paistettuna. Mereneläviä suositeltiin hänelle monessa paikassa, mutta niiden testaus jäi vähäiseksi.

Rogan josh sisälsi lammasta

Intiaan matkaavia kehoitan opettelemaan ruokasanastoa, koska monessakaan listassa ei ruokia oltu enempää selitelty. Aloo gobi, paneer tikkadal tai palak kofta ei välttämättä hirveästi kerro.

Paneer tikka - tandoorivartaassa jogurttimarinoitua tuorejuustoa, sipulia ja paprikaa + naan

Kahden viikon mittaan makuihin alkoi jo turtua ja joka annos maistua samalle; korianterille, valkosipulille ja inkiväärille. Mutta aina silloin tällöin intialainen ruoka on paikallaan kotisuomeen palattuakin. Ja parempi niin, koska markkinoilta lähti melkoiset säkit maustesekoituksia mukaan.