juuri tiristettyä ananasmehua

Täällä ei ole tarjolla piparia eikä torttuja, vaan edelleenkin Intiaa! Käydään siis käsiksi viimeiseen osaan.

Tuoreet, etelän auringon kypsyttämistä hedelmistä juuri puristetut mehut virkistivät nahkojaan tiristeleviä turisteja myös Intian valtameren rannoilla. Appelsiinimehu oli todella (tiivistemehuun tottuneelle jopa liiankin) makeaa ja banaanit jotenkin erityisen hyviä; raikkaita, ei niin tunkkaisen äklöjä millaiselle kypsät yksilöt kotona mielestäni maistuvat. Oli mehua melonista, ananaksesta ja limestä. Viimeksi mainittua ei olisi kyseiseksi tunnistanut, enemmänkin se maistui makealle sitruunalle ja kovin keltaistakin oli. Muutamana päivänä rannoilla kaupusteltiin kokonaisia kookospähkinöitä, joihin tökättyjen pillien avulla mehun sai nauttia. Jäi harmittamaan, ettei niitä kokeiltu.

mansikkalassi

Vedellä jatkettu ja suolalla, sokerilla tai hedelmillä (banaani, ananas, lime, mansikka) maustettu jogurtti eli lassi on Intian erikoisuus ja vieläpä hyvä sellainen. Paikallisten tapa on nauttia se mm. ruoansulattajana aterian jälkeen, meille se kävi hyvästä välipalasta.

Markkinoilla Intian yksi tärkeimmistä vientituotteista eli tee kuului mausteiden ohella meidän ostoslistallemme. Laatuja löytyi, noh.. muutama.

limelassi ja sweet lime juice

Sokeriruokomehunpuristuskärryjä näkyi monessa kadunkulmassa. Laitteet ja astiat näyttivät ei-niin-hygienisiltä, joten emme lähteneet kokeilemaan onneamme.. Siltikään, ettei koko kahden viikon aikana, hämmästyttävää kyllä, ollut minkäänlaisia vatsavaivoja, vaikka varoitetut jääpalat, jäätelöt ja katukeittiöt tuli vedettyä.

Sitten vahvempiin aineisiin.. Intian suurin ja tunnetuin olutmerkki on Kingfisher (joka on myös lentoyhtiö) eikä logoon voi olla törmäämättä. Peruslageria ilman kikkailuja, hyvä seuralainen mausteiselle ruoalle. Pienen ravintolahinta 40 Rps (0,57€) eli halpaa kuin mikä. Goan oma olut King's on jopa jokusen rupian halvempaa.

Feni-pannu banaanipuiden katveessa

Eihän se ole maa eikä mikään ellei pontikkaa tiputella. Goassa sitä tehdään kookoksesta ja cashewpähkinöistä. Fenin maku ja haju on juurikin niin kamala, kuin yli 40% viinan kuvitteleekin olevan eli "erittäin alkoholinen". Siitä on olemassa myös miedompi, naisten versio, jota saadaan vain keväisin tislaamisen yhteydessä.

 
Coconut pancake - kookoksen rakastajalle

Ruoka-annosten koosta johtuen ei hirveästi tullut jälkkäreitä nautittua. Muutaman kerran käytiin ihan varta vasten herkuttelemassa. Listoilla oli jäätelöpalleroiden lisäksi pannukakkuja (meilläpäin tuonnäköisiä kyllä letuiksi kutsutaan) erilaisin täyttein: banaani, ananas, kookos.. sekä muutama paikallinen erikoisuus:  

Mm. jogurttia ja mantelia sisältävästä taikinasta pyöritelty munkki, gulab jamun on friteerausöljyn lisäksi upotettu marinoitumaan sokeriliemeen. Bebinca taas on useasta jauho-sokeri-kirkastettu voi-kookosmaito- kerroksesta muodostuva vanukas.

Sellaista oli Goassa. Nyt yritetään taas sopeutua normaalielämään; työaamujen aikaisiin herätyksiin ja tähän hemmetin pimeyteen. Ja kaivaa jostain joulufiilistä.. Lunta ja pakkasta kiitos ja sitten heti kesä!