Taas kerran mietintämyssy kiristi päätäni.. Mitä ruoaksi? Kaikki on jo tehty.. Ainaiset "otetaan jotain lihaa ja marinoidaan, siihen jotain vihanneksia seuraksi"-reseptit alkaa jo kyllästyttää. Surffaillessa osui eteeni kreikkalaiset jauhelihakepakot joista menun rakentaminen alkoi. Kepakot tosin muuntuivat pihveiksi jotka oli helpompi grillata hiilloksella. Seuraksi ananasraitaa johon laitoin hieman kurkkua ja sekä Hellapoliisin ohjeella täytetyt munakoisot. Viiniksi tietysti kreikkalaista jonka valitseminen oli harvinaisen helppoa. Meidän Alkossamme kun oli vain yhtä laatua Kreikasta: Rapsani Tsantali. Viini ei oikein ruoan kanssa toiminut. Yksinäänkin se oli liian nuoren makuista vaikka se oli vuosimallia 2005. Luvattu mausteisuus jäi puuttumaan, kuvailisin sitä lähinnä marjaisen kirpeäksi.

Kreikkalaiset jauhelihakepakot (4 annosta)

500 g paistijauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 dl hienonnettua fetajuustoa (Patros)
1/2 dl hienonnettuja vihreitä oliiveja
1 muna
1 tl suolaa
1 tl sitruunankuorta
1 tl oreganoa (tuoretta+ minttua)
1 tl mustapippuria
   
paistamiseen:
öljyä

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Vaivaa taikina tasaiseksi ja jaa se 12 osaan. Muotoile taikinasta kosteilla käsillä paksuja tankoja. Paista kepakot öljyssä ruskeiksi. Työnnä puutikut kepakkoihin kypsentämisen jälkeen. Voit myös kypsentää kepakkoja uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Ananasraita (4 annosta)

1 tlk ananasmurskaa
2 dl ruokajogurttia (bulgarianjogurttia)
1/2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
ripaus chiliä tai cayennenpippuria
pari tippaa tabascoa
2 tl dijonsinappia (tavan sinappia)
2 rkl minttua (tuoretta)
2 rkl ruohosipulia
tilkka sitruunamehua
 
(pala kurkkua hienoksi pilkottuna ja valkosipulimurskaa)
 

Valuta ananasmurska siivilässä. Sekoita joukkoon muut ainekset. Tarjoa kylmänä grillatun lihan tai kalan kanssa.

 

Munakoisoreseptistä tein puolikkaan annoksen. Täytteen tein pannulla ja lopuksi ne grillattiin folionyyteissä kypsiksi. Huomasin vasta nyt kirjoittaessani että juustoraaste olisi kuulunut sekoittaa täytteen joukkoon, laitoin sen vain päälle. Ei haitannut, maku oli loistava!

Täytetyt munakoisot (4 annosta)

2 munakoisoa
2 sipulia silppuna
tilkka oliiviöljyä
200 g sieniä silppuna (esimerkiksi herkkusieniä)
1 punainen paprika paloiteltuna
2 tomaattia silppuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
timjamia
mustapippuria
suolaa
1-2 dl juustoraastetta


Puolita munakoisot pituussuunnassa, koverra sisus lusikalla. Leikkaa sisus hienoksi, silppua sipulit ja sienet. Paloittele paprika, silppua tomaatit, hienonna valkosipulinkynnet.
Kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla, lisää joukkoon ensin munakoisosilppu, kääntele hetki. Lisää sipulit, sienet, paprika ja lopuksi tomaatit. Paista seosta muutaman minuutin ajan, kunnes seos pehmenee. Mausta valkosipulilla, timjamilla, mustapippurilla ja suolalla. Sekoita lopuksi joukkoon juustoraaste. Täytä munakoisot täytteellä.
Laita ne uunivuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.