Nyt sitten oli se virallinen vanhentumispäivä eli kuvauksestani voi tuon vajaan poistaa..

Alkumaljoina kippistettiin Fresitaa. Muistelin  että se oli paljon mansikkaisempaa ja makeampaa. No ensi kerralla ostan taas Asti Ganciaa. Kahvipöydässäni oli lampaankääpäpiiraita, voileipäkakkua, mustikkapiirasta ja hedelmäistä enkelikakkua. Aloitetaan suolaisista:

Lampaankääpäpiiraat tein valmiista piirakkataikinasta ja täytettä sävelsin myös.

400g piirakkataikinaa
pilkottuja lampaankääpiä
150g pekonia
1 kesäsipuli
persiljaa, timjamia, musta- ja valkopippuria, suolaa
2 munaa
2 dl kasvisrasvasekoitetta
100g punaleimaraastetta

Ota piirakkataikina sulamaan paketin ohjeen mukaan. Paista sieniä hetki pannulla. Lisää hienonnettu sipuli ja persilja sekä pilkottu pekoni. Mausta. Paista kunnes pekoni on kypsynyt. Sekoita munat, kasvisrasvasekoite ja juustoraaste keskenään. Lisää sieni-pekoniseos. Voitele muffinssipelti. Kauli valmis piirakkataikina noin 30x40 cm kokoiseksi suorakaiteeksi. Jaa levy taikinapyörällä 12 yhtäsuureen neliöön (10x10 cm). Asettele taikinaneliöt muffinssivuoan koloihin ja jaa sieni-pekonitäyte taikinaneliöiden päälle. Voitele kananmunalla piiraiden reunat. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Voileipäkakun teen melkeinpä aina (eli kerran vuodessa) samoilla aineksilla. Viime synttäreillä kokeilin Monkeyfoodin Voittamatonta voileipäkakkua. Hyvää oli sekin mutta enemmän tykkään vaaleasta kakusta johon tulee:

1 iso pkt täysjyväpaahtoleipää (reunat pois)
Lisäys 9.8.10: Lisäksi pieni paketti paahtoleipää. Eli yhteensä 24 viipaletta!
  
kostutus: 2 dl lihalientä
  
täyte 1: 150g suolalihaa, suolakurkkukuutioita, 200g pippurituorejuustoa
täyte 2: 1 prk ananasmurskaa, tuorekurkkukuutioita, 200g ruohosipulituorejuustoa
täyte 3: 150g suolalihaa, paprikakuutioita, maustamatonta tuorejuustoa, paprikajauhetta
  
kuorrutus: maidolla notkistettua kevytsulatejuustoa
  
    

Glorian ruoka ja viini-lehden 5/09 kannesta minut hurmannut kakku pääsi testaukseen ja kannatti kyllä. Lime ja minttu toivat torttuun mojitomaista raikkautta.

 

Mintulla ja limetillä maustettu mustikkatorttu

pohja: 
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
120 g kylmää voita
2 rkl kylmää vettä
2 rkl hienonnettua tuoretta minttua
  
täyte:
150 g ranskankermaa
2 dl kuohukermaa
1/2 dl tomusokeria
1 limen raastettu kuori
2 tl limen mehua
vajaa litra tuoreita mustikoita
  
kiille mustikoille:
1,5 dl multi-hyytelösokeria
1,5 dl vettä

Pohjaa varten sekoita kuivat aineet ja nypi joukkoon kuutioitu voi. Lisää vesi ja minttu ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri kelmuun ja laita kylmään tunniksi.

Laita uuni lämpenemään 200-asteeseen. Kauli taikina ohueksi levyksi ja nosta halk. 24cm:n vuokaan. Painele pohjalle ja reunoille. Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.

Vaahdota ranskankermaa 3-4 minuuttia ja kerma toisessa kulhossa melko kovaksi vaahdoksi. Yhdista vaahdot ja mausta. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle. Lisää mustikat ja paketin ohjeen mukaan tehty kiille.

Tässä taannoin Rachel Ray teki pirullista enkelikakkua viinimarinoiduilla marjoilla ja kermalla täytettynä. Kakku näytti ihanan kuohkealta ja eikun googlaamaan mitä tuo angel food cake pitää sisällään.. Hemmetisti valkuaisia eipä juuri muuta. Jenkkilässä tälle on oma vuokansakin ja he syövät kakkua useimmiten kuiviltaan vain jonkun kuorrutteen tai marjakastikkeen kera. Minä täytin omani hedelmillä ja kerma-rahkalla. Pohjasta tuli koostumukseltaan täydellistä, tosin alun hurjan kohoamisen jälkeen se lässähti keskeltä täysin (oikeassa vuoassa tämän estää keskellä oleva reikä). Lisäksi hedelmät päästivät mehua liiaksi ja kakusta tuli turhan kosteaa. Mikään ei mene niin kuin pitää Annukan keittiössä.. Ainakin pääsin käyttämään suloisia sydämenmuotoisia cup-mittojani!

Angel food cake (10 annosta)

Pohjan ohje täältä. Kohotukseen käytin leivinjauhetta ja manteliuutteen jätin pois.

väliin
2 kiiwiä, 2 nektariinia, päärynä kuutioituna
1/2 banaani viipaleina, sitruunamehua
 
lisäksi väliin ja päälle
1 prk Flora Vispiä
1 prk rahkaa
sokeria
päärynää, nektariinia, kiiwiä, carambolaa ja kiille Multi-sokerista