Jostain syystä en ole ikinä tehnyt focacciaa vaikka yrttejä olen sämpylöissä kyllä käyttänyt. Tähän taikinaan käytin salviaa ja päälle timjamia. Viime vuonna kasvattamani timjamin taimi oli kasvanut pihalla niin että sitä raaski jopa harventaa vähän. Päätin kerrankin mitata jauhojen määrän; 8dl:lla (jos en mennyt sekaisin) tuli sopiva taikina. Aika huumaavat tuoksut uunista leijaili. Hyvää!

Focaccia

1/2 pkt (25 g) hiivaa (1/2 pussia kuivahiivaa)
3 1/2 dl vettä
3 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
noin 10 dl hiivaleipävehnäjauhoja 
1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
(tai jotain muuta yrttiä, kuten basilikaa, oreganoa tai salviaa)

pinnalle
4 rkl oliiviöljyä
1 dl oliiveja
tuoretta yrttiä

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja suola. Lisää hiivaleipäjauhoja vähitellen vaivaten. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja alusta kymmenisen minuuttia. Ripottele lopuksi taikinalle silputtu yrtti ja puristele silppu taikinaan. Nosta taikina takaisin kulhoon ja anna sen kohota peitettynä 1 1/2 tuntia.

Kumoa taikina jälleen pöydälle ja alusta hetki. Jaa taikina neljään osaan. Pyöritä osat palloiksi. Nosta taikinapallot uunipellille, leivinpaperin päälle ja litistä pallot halkaisijaltaan noin 15 sentin kokoisiksi leiviksi. Peitä leivät liinoilla ja anna kohota 1/2 tuntia.

Painele kohonneiden leipien pintaan kuoppia sormenpäilläsi. Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen, peitä leivät uudelleen ja anna niiden kohota vielä 1/2 tuntia. Pirskota leipien pintaan oliiviöljyä sekä jotakin yrttiä.Painele kuoppiin kokonaisia tai silputtuja oliiveja. Paista leipiä noin 15 minuuttia (minulla paistuivat 10 min), kunnes ne ovat kullankeltaisia. Focacciat ovat parhaimmillaan tuoreina ja lämpiminä.

 

Focaccian seurana oli Feta-pastasalaattia johon laitoin:

4dl pastaa
1 suippopaprika
1/2 kesäkurpitsa
1/2 kurkku
1/2 prk minimaisseja
1/2 pss vihreitä papuja (pakaste)
1/2 purjo
150g feta-pala
tuoretta oreganoa silputtuna

Keitä pasta. Sekoita jäiset pavut kuumaan pastaan. Näin molempien lämpö tasaantuu. Lisää pilkotut muut ainekset.