Hieman myöhässä tulee tämä postaus Itsenäisyyspäivän eväistä, mutta parempi myöhään.. Päivää juhlistettiin pippurisilla sisäfilepihveillä ja valkosipuliperunoilla. Viiniäkin oli, vanha varma Diablo pitkästä aikaa. Jälkiruoaksi perisuomalaista (heh) pekaanipiirasta. En ole ollut erityisemmin mikään pähkinäfani leivonnassa. Vaahterasiirapin makuunkin pääsin ensi kerran vasta kuukausi sitten erään hotellin aamupalalla, pannukakkujen kera. Olin heti myyty. Tämä ohje on uusimmasta Maku-lehdestä, myös Glorian ruoka ja viinin Viskillä maustettu pekaanipähkinä-suklaapiiras voisi olla kokeilemisen arvoinen. Tässä ohjeessa sokerin määrää on vähennetty joten ei ollut liian makeaa. Suosittelen! Tein kakun halk. 20 cm irtopohjavuokaan joten 2/3 annos riitti.

Pekaanipähkinäpiiras

pohja
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita
1 muna
 
täyte
75 g voita
1,5 dl ruokosokeria
3 munaa
1 dl vaahterasiirappia
1 dl vaaleaa siirappia
1,5 rkl tummaa rommia
1 rkl vehnäjauhoja
150 g pekaanipähkinöitä rouhittuna
 
koristeeksi
n. 150 g pekaanipähkinöitä

Siivilöi jauhot kulhoon. Lisää sokeri, suola ja kylmät voikuutiot. Nypi murumaiseksi. Vatkaa munan rakenne rikki ja sekoita se taikinaan. Siirrä jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla pyöreäksi ja nosta kevyesti voideltuun piirakkavuokaan (halk. 26 cm). Painele pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla. Esipaista 200 asteessa 10 minuuttia. Laske lämpötila 175 asteeseen.

Vatkaa täytteen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää siirapit ja rommi. Sekoita jauhot pähkinärouheen joukkoon ja kääntele seos täytteeseen. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja kypsennä n. 20 minuuttia, kunnes täyte on hieman hyytynyt. Nosta piirakka uunista ja asettele pähkinät täytteen päälle kauniisti rintarinnan. Jatka paistamista vielä n. 20 minuuttia. Peitä piiras paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla jos pinta tummuu liikaa. Tarjoa piiras haaleana tai jääkaappikylmänä jäätelön tai kermavaahdon kera.

Pukujen loistetta katseltiin juustolautasen äärellä. Sinihome-, brie- ja pippurituorejuusto saivat seurakseen keksejä, pipareita, saksanpähkinöitä, Joulusuklaata, viinirypäleitä, päärynää ja oliiveja.