Maltaisia joululeivän reseptejä löytyi paljon, mutta Suomalainen Joulu-sivuston ohje Puolukkaisesta joululeivästä kuullosti parhaimmalta. Perinteisessä joululeivässä, jota kaupoistakin saa, on jokin mauste (kumina?) joka ei sytytä sitten ollenkaan joten ne olen kiertänyt kaukaa. Mallasleipä ilman jouluista lisää on ainakin hyvää joten ehkäpä tämäkin..

"Pukin konttiin kääräisen muutaman" oli ajatuksena. Toisin kävi! Itse taikina tuntui hyvälle mutta se ei kohonnut lainkaan. Uunissa ne nousivat sen verran että päälliskuori irtautui pohjasta sienen lakin lailla. Aikamoisia UFOja niistä tuli. Laitan tähän silti ohjeen jos joku uskaltaa kokeilla paremmalla onnella!

Puolukkainen joululeipä

5 dl vettä
1 dl kaljamaltaita
3 dl (sokeroitua) puolukkasurvosta
75 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl siirappia
1 rkl pomeranssin kuorta
n. 14 dl hiivaleipävehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia

Mittaa taikinakulhoon maltaat, kaada kiehuva vesi päälle. Anna seoksen turvota. Kun se on vielä reilusti kädenlämpöistä, sekoita joukkoon puolukkasurvos, sen jälkeen hiiva, suola, siirappi ja pomeranssinkuori. Alusta hiivaleipäjauhoilla. Lisää lopuksi rasva. Anna taikinan nousta. Leivo kohonneesta taikinasta kaksi joko pitkänomaista tai pyöreää leipää. Kohota. Pistele kohonneet leivät ja paista 175 asteessa 50-60 minuuttia. Voitele leivät lämpiminä siirappivedellä.