Kaikki alkoi siitä kun löysin pakastimesta aika monta rasiaa kanttarelleja (aiemminhan sieltä on löytynyt mm. vasan paisti). Miten sitä voikaan unohtaa mitä pakastimeensa tunkee? Sitten päädyin monen mutkan, mm. Kotipizzan Berlusconin (piheys iski kylmäsavuporon kohdalla) ja Jamie Italiassa- kirjan, kautta tähän viherpippurisalami-kanttarelli-punasipuli-ruispizzaan. Keittelin tomaattikastikkeenkin tällä kertaa itse, koska päätin että pizzoista tulee täydelliset. Ei kyllä tullut, koska pizzakivi oli keittiössä nro 2 ja minä nro 1:ssä. Jamien ohjeilla paistoin ne folion päällä, uunin alatasossa ritilällä. Pohjasta ei näin ihan toivottua rapeutta löytynyt. Toisen satsin paistoinkin sitten kuuman pellin päällä ja lopputulos oli jo parempi. Tomaattikastike ja pohjan ohje muunnettuna rukiiseen muotoon on Jamie Italiassa-opuksesta.

Ruispizzataikina (4 pienehköä pohjaa)

3 dl vettä
1/2 pussia kuivahiivaa
1 dl ruisjauhoja
1,5 dl durumjauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 rkl sokeria

Tässä kohtaa Jamie kertoo hyvin yksityiskohtaisesti miten aineksia pyöritellään pöydällä ensin haarukalla, sitten oikea käsi tekee tätä ja vasen sitä.. Minä tein tämän koneella:

Mittaa kulhoon ruis- ja durumjauhot, suola, sokeri ja kuivahiiva. Lisää lämmitetty vesi ja sekoita. Vaivaa vehnäjauhoja pikkuhiljaa tarvittava määrä sekaan kunnes taikina on kimmoisaa ja pehmeää. Jauhota taikinan pinta, peitä se kelmulla ja anna seistä vähintään 15 minuuttia huoneenlämmössä.

Tomaattikastike

(neitsyt)oliiviöljyä
1 kuorittu valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
1 nippu tuoretta basilikaa (riivi lehdet)
1 tlk (400g) säilöttyjä (luumu)tomaatteja
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria

Kuumenna kattila, lorauta siihen öljyä sekä valkosipuli ja kypsennä varovasti. Kun valkosipuli on muuttunut kullankeltaiseksi, lisää joukkoon puolet basilikasta, tomaatit ja muutama ripaus suolaa ja pippuria. Keitä kastiketta hellästi noin 20 minuuttia. Murskaa tomaatit sileäksi seokseksi (soseutin kevyesti sauvasekoittimella), maistele ja mausta tarpeen mukaan.

Jaa taikina osiin, niin moneen kun haluat tehdä. Pizzapohjat on hyvä kaulita 15-30 minuuttia ennen paistamista. Jos haluat tehdä taikinan aikaisemmin, kääri se kelmuun ja pane jääkaappiin. Durumjauhota taikinapala ja kauli se jauhotetulla pöydällä n. puolen sentin (kaulitsin ohuemmaksi) paksuiseksi pyöreäksi pohjaksi. Revi sopivan kokoinen pala foliota, hiero siihen öljyä, jauhota hyvin durumjauhoilla ja nosta pizzapohja folion päälle. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Levitä täytteet pohjille, ripottele loput basilikan lehdet päälimmäiseksi. Jos mahdollista paista pizzat pizzakiven päällä - tai paista ne yksitellen ritilällä uunin alaosassa. Paista pizzoja 7-10 minuuttia, kunnes ne ovat kullankeltaisia ja rapeita.