Aamu alkoi mielettömällä sämpylähimolla. Tietenkään ne eivät siihen himoon kerenneet. Jos olisi ollut illalla viisas ja ennakoinut hieman, sämpyläpallerot olisivat odottaneet jääkaapissa uuniin pääsyä eli näin (tätä vielä joskus kokeilen). Hiivaleipä- ja sämpyläjauhoista sekä auringonkukan- ja kurpitsansiemenistä syntyivät sämpylät tällä kertaa.

Pääruoaksi soveltaen pippurituorejuusto/ luumutäytteisiä lihakääryleitä (eivät ole kovin kuvauksellisia) sekä uunibataatteja.

Naudanlihakääryleet kahdelle

n.400 g naudan sisäpaistia
pippurituorejuustoa
10 luumua
suolaa ja pippuria
1pss  viherpippurikastikeaineksia
1 sipuli

Leikaa huoneen lämpöinen naudanliha pihveiksi (tuli 5 kpl) ja nuiji ne. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä tuorejuusto pihveille ja laita keskelle pari luumua. Kääri rullalle ja kiinnitä cocktailtikulla paiston ajaksi. Ruskista kääryleet pinnalta pannulla, siirrä uunivuokaan ja poista tikut. Mausta kääryleet pinnalta. Kuullota sipuli ja tee kastike pussin ohjeen mukaan, lisää kääryleiden päälle. Hauduta uunissa 200- 180 asteessa noin tunti. Tarkista lihan kypsyys ja kastikkeen maku.

Uunibataatit

2 bataattia
1 punainen chili
1/2 tl suolaa tai suolahiutaleita
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl jauhettua kanelia
(50 g juustoraastetta esim. cheddar) -jätin pois

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese bataatit ja kuivaa niiden pinta. Halkaise pesty chili, poista siemenet ja hienonna puolikkaat. Halkaise bataatit pitkittäin ja pane puolikkaat uuninkestävään vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Ripottele chilisilppu, merisuola, mausteet (ja juustoraaste) päälle. Työnnä vuoka uuniin ja kypsennä noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyys haarukalla.

Illalla vedeltiin vielä uudeksi vuodeksi varatut ranskisjuustot ja viini. Viinin valinnassa kriteerinä oli ranskalaisuus ja "EI cabernet sauvignon", koska sitä meillä on aina. Le Pas de La Beaume oli valintani. Kotiin päästyäni googlasin varpusviinin arvosteluja: puolet tykkäsi ja puolet "palaavat tämän ääreen vain puukon uhkaamana". Ihan hyvin sopi sekä pääruoan että juustojen kanssa, mutta tuskin tätä tulee toiste ostettua. Tämän hetken lemppariviinit muuten ovat huokeat etelä-afrikkalainen Versus ja portugalilainen Quinta da Espiga. Juustotiskistä valitsin Morbier tuhkajuuston ja Val dAncenis brien. Olen ihastunut noihin Tucin paprikasuolakekseihin. Maistuvat ihan perus-edamia päällänsä ja ilman viiniäkin.