Vappuperinteisiin kuuluu siman lisäksi tietysti myös munkkien ja siinä samalla lihapiirakoiden keittely. Minullahan meneillään on jopa perinteen toinen vuosi.. Ekalla kerralla rasvaa oli joka paikassa ja munkeista tuli ihan liian tummia, koska yritin sitkeästi paistaa niitä ohjeessa mainitun 5 minuuttia. Nyt paistoin ehkä minuutin puoleltaan (kunnes niistä tuli riittävän ruskeita) ja ihan kypsiä olivat sisältäkin. Munkkeja tein sekä reiällä, että vadelma- ja omenamarmeladilla. Munkit ovat ehdottomasti parhaimmillaan tuoreena (viidennen jälkeen menin sekaisin laskuista).. Hyvästi rantakuntoon 2010!

Munkit (10 pientä hillomunkkia ja 10 rinkilää)

2,5 dl maitoa 
25 g hiivaa 
3/4 dl Dansukker Taloussokeria
1/2 tl suolaa
1/2 rkl kardemummaa
1 muna
n. 7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sulatettua voita

1,5 l friteerausöljyä (käytin rypsiöljyä)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, hienonnettu kardemumma ja munat. Lisää jauhoja vähitellen. Kaada joukkoon sulatettu voi alustamisen loppuvaiheessa ja alusta taikina tasaiseksi. Anna sen kohota noin kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
Leivo taikinasta pieniä pyöreitä pullia. Tee munkkirinkilöihin reikä keskelle. Hillomunkkeja saat kun kaulitset kaksi levyä. Paina muotilla (esim. juomalasilla) kevyesti munkin paikat levyyn ja laitat niiden keskelle hilloa. Nosta toinen levy päälle ja ota muotilla munkkeja. Kohota esim. leivinpaperin päällä pellillä lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
Kypsennä munkit kuumassa rasvassa (180 º) kauniin ruskeiksi (n. 5 minuuttia) koosta riippuen. Jos käytössä ei ole lämpömittaria, kokeile pienellä taikinapalalla ensin. Jos se alkaa ruskistua ja nousee pintaan, on öljy riittävän kuumaa. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperille valumaan. Kierittele ne lämpiminä sokerissa.
 
 
 
Lihis kahdella nakilla on vakkarievääni, jos joskus satun perinteisellä grillillä (ehkäpä baari-illan jälkeen) vierailemaan. Siihen vielä kylmää maitoa päälle, oih!
Lihapiirakoiden ohje ja tekotapa on hallussa Merituulella Köyhistä Ritareista. Maikkari oli mennyt poistamaan kyseisen kuopatun ohjelman ohjeet sivuiltaan, mutta onneksi ohje löytyi omasta reseptilappusarkistosta. Samainen ohje ja havainnollistavat kuvat lihisten teosta löytyy myös Terhiltä. Tosi kätevää, eikä tarvitse jännittää pysyykö sauma kiinni.
 
Lihapiirakat 8 kpl
 
taikina
2,5 dl vettä
1/2 pakettia tuorehiivaa tai 1/2 pussia kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
n. 5 dl vehnäjauhoja
 
täyte
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1/2 rkl oliiviöljyä
300 g naudan jauhelihaa
musta-, valko- ja maustepippuria, suolaa
1 dl puuroriisiä
 
Lämmitä vesi ja sekoita siihen suola, sokeri ja hiiva. Sekoita jauhot veteen vähitellen ja lisää lopuksi öljy.
Vaivaa taikinaa hetken aikaan kunnes siitä muodostuu kimmoisa pallo. Peitä liinalla ja nosta lämpimään paikkaan kohoamaan.
Valmista seuraavaksi täyte: Keitä puuroriisi. Kuullota silputut sipulit öljyssä ja lisää jauheliha. Mausta ja anna jäähtyä. Sekoita riisi lihaseokseen ja tarkista suolan määrä.
Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi nosta se pöydälle ja painele kämmenillä taikinasta kuplat pois. Tarvitset piirakoiden leikkaamista varten halkaisijaltaan n.13 cm kulhon. Kaulitsemiseen paras on puikulan mallinen piiraskaulin.
Kauli taikinaa itsestäsi kauimpana olevasta reunasta poispäin, taikinasta venyy noin 15 cm halkaisijaltaan ja 5 mm paksu taikinalevy. Laita levyn keskelle pari ruokalusikallista täytettä ja käännä levyn uloin reuna päälle. Paina kulholla puolikuun muotoiseksi piirakaksi. Nosta leikatut piiraat liinan alle nousemaan. Jatka taikinan työstämistä näin kunnes kaikki taikina on käytetty.
Kuumenna öljy kattilassa 180 asteiseksi. Uppopaista piirakat molemmin puolin ja nosta talouspaperin päälle jäähtymään.