Saimme kutsun kerätä karviaisia marjoja pursuavista pensaista. Pieni sankollinen niitä nopsaan saatiinkin kasaan. Osan käytin elämäni ensimmäiseen karviaispiirakkaan ja osan niinikään ensimmäiseen hilloon, josta juttua myöhemmin.
Piirakasta tuli kirpakan makeaa. En malttanut odottaa täydellistä jäähtymistä, sisus ei pysynyt sisuksissa. Toisen syöjän mielestä piiras oli parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, jääkaappikylmänä.

Karviaispaistos

pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
100 g voita tai margariinia
0,5 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
0,5 dl kylmää vettä
 
täyte
2 dl vettä
2 dl sokeria
500 g karviaisia
0,5 dl sitruunamehua
3 rkl perunajauhoja
3 keltuaista
1 rkl voita
2 tl vaniljasokeria
 
marenki
3 valkuaista
2 dl sokeria
0,5 tl sitruunamehua
 

Valmista pohjataikina. Mittaa ainekset monitoimikoneeseen ja pyöräytä taikinaksi tai hakkaa veitsellä rasva ja jauhot muruiseksi seokseksi ja lisää muut ainekset. Muovaa taikina palloksi, pane muovipussiin tai kelmuun ja anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan.

Mittaa vesi, sokeri, karviaiset, sitruunamehu ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon keltuaiset, voi ja vaniljasokeri. Kiehauta uudestaan ja anna jäähtyä.

Ota taikina jääkaapista puolisen tuntia ennen leipomista. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Kauli taikina hieman suuremmaksi kuin 25-senttinen piirakkavuoka. Painele taikina vuokaan, siisti reunat ja tue reunat foliosta muovatulla pannalla. Paista 175-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia.

Vaahdota huonelämpöiset valkuaiset ja sitruunamehu kevyesti. Vähennä vatkaimen tehoa ja lisää puolet sokerista. Lisää loppu sokeri ja käytä vatkainta hetki täydellä teholla, kunnes tuloksena on kova marenki.

Poista foliopanta ja kaada karviaiskiisseli vuokaan. Lusikoi tai pursota marenki päälle ja kypsennä kymmenisen minuuttia, kunnes pinta saa väriä.