Uusi vuosi on taas juhlittu ja täällä hyvin rauhallisissa merkeissä. Perinteiseen tyyliin mentiin ruokapöydässä, nakit-perunasalaattilinjalla. Siitä ei juuri blogiin juttua irtoa (paitsi ehkä yöllisestä virkkausinspiraatiosta myöhemmin). Siispä palataan ajassa muutama päivä taaksepäin:

Joulun jälkeen pyörähdettiin mökillä uhmaamassa tuulta ja pakkasta. Lopulta talvi otti meistä niskalenkin ja palattiin suosiolla kaupunkiin lämpimien patterien äärelle. Vajaa paketti lenkkiä jäi eväistä yli ja heti muistuikin mieleen Pirkan ohje fetaisaan uunilenkkiin. Aika eksoottinen, mutta kehuttu yhdistelmä. Juureksista perunan korvasin minäkin palsternakalla ja heitinpä sekaan ripauksen rosmariiniakin.

Fetamakkara kasvispedillä

6 (n. 700 g) perunaa (1 palsternakka)
5 (n. 350 g) porkkanaa
2 punasipulia
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria, rosmariinia
1 tl paprikajauhetta
1 (400g) uunilenkki (3/4 paketti HK:n sinistä)
1 tl pizzamaustetta
 
täyte ja kastike
1,5 dl fetaa
1 prk Bulgarian ruokajogurttia
 
Leikkaa kuoritut perunat, porkkanat ja sipulit reilun kokoisiksi lohkoiksi. Voitele laakea uunivuoka hyvin.
Levitä kasvikset vuokaan. Kaada pinnalle öljyä ja ripottele mausteeksi suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta. Sekoittele isolla lusikalla, jotta mausteet leviävät tasaisesti. Kypsennä vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Kuori lenkki ja paloittele neljään osaan. Vedä paloihin pitkittäin viilto. Hienonna salaattijuusto haarukalla ja sekoita ruokajogurtin joukkoon. Täytä makkaroiden viillot juustotäytteellä. Tarjoa loppu täyte kastikkeena.
Pane makkarat kasvisten päälle vuokaan. Ripottele makkaroiden ja kasvisten pinnalle pizzamaustetta. Jatka kypsennystä vielä 30 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

 

Samaan juttuun sopinee ensimmäinen sahti-kokemukseni, vaikkei tätä ruokajuomana nautittukaan vaan muistaakseni joulupäivän iltana. Lähiruokatori Heilasta noudettu Pihamaan Joulusahti pääsi maisteluun. Ennalta luulin sahdin maistuvan lähinnä kotikaljalta, kovin suuria odotuksia ei ollut. Mutta ei sinne päinkään! Mieleen tulivat saksalaiset banaanimaisen makeat vehnäoluet, toki tässä suomalaisuuskin maistui. Tiedä sitten mitä extraa Joulu toi sahtiin perinteiseen verrattuna.