Ellu oli tehnyt parempaa päärynäpiirakkaa ja minä tahoin kanssa! Reseptin valintaan vaikutti jääkaapin sisältö, koska kauppaan en jaksanut lähteä. Sopiva ohje löytyikin Merjalta.
Jo ennestään hyvin kypsyneestä päärynästä irtosi uunissa kypsyessään julmettu määrä nestettä. Ensimmäistä palaa leikatessa se paljastui minullekin. Maun puolesta piiras oli ihan jees, pohja tosi jees. Ehkä omenoista tulisi parempaa. Pienentelin ohjeen kahdelle sopivammaksi jos ihmettelette kummallisia ainesmääriä.

Päärynä-jogurttipiiras

pohja
70 g pehmeää rasvaa
2 dl vehnäjauhoja
0,7 dl kaurahiutaleita
vajaa 1 tl vaniljasokeria
vajaa 1 tl leivinjauhetta
3 rkl sokeria
0,5 dl maustamatonta jogurttia
 
täyte
1päärynä
1,5 dl maustamatonta jogurttia
2 munaa
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1tl kanelia
 
Nypi pohjan ainekset sekaisin. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 18 cm:n vuoka. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Viipaloi päärynä ja asettele vieri viereen pohjan päälle. Sekoita täytteen muut ainekset hyvin keskenään ja kaada pohjan päälle. Paista 200 asteessa 30 min.

Piiras toimi savuporokeiton ja siemensämpylöiden jälkkärinä. Keitossa oli ainakin perunaa, palsternakkaa ja Koskenlaskijaa. Ei siis mitään ihmeellistä, tuskin edes lautasesta erottaa.. Sämpylät sisälsivät mm. auringonkukan-, kurpitsan-, seesamin- ja pellavansiemeniä ja olivat sunnuntain parasta antia.