Viikonloppuna pistäydyttiin kotiseudulla ja saatiin tuomisiksi kassikaupalla puutarhan antimia. Oli mehuja, tomaatteja, omenoita, karviaisia ja herukoita. Punaherukkapiirakasta olenkin jo pidemmän aikaa unelmoinut: kirpakoita marjoja ja makeaa täytettä, mmm.. Ja nyt, kivan ohjeenkin vielä löytyessä Maku-lehden ruokasivustoilta, tartuin toimeen. Herukoita oli sekä punaisia että mustia, tuorejuustona vaniljaista versiota (jätin siis vaniljasokerin pois).
Tarvitseeko enää sanoakaan, että unelmoinnin arvoinen piirakka tämä oli!

(Puna)herukka-tuorejuustopiirakka

pohja
125 g margariinia (rasvaa 60%)
3/4 dl sokeria
2 keltuaista
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
 
täyte
2 valkuaista
1 dl sokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
5 dl (puna)herukoita
 
Vatkaa ensin täytteen valkuaiset kovaksi vaahdoksi, niin vatkaimia ei tarvitse välillä pestä. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten.
Vatkaa pohjan pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito. Levitä taikina voideltuun esimerkiksi irtoreunaiseen vuokaan tai korkeareunaiseen piirakkavuokaan (Ø 25–28 cm).
Vatkaa tuorejuusto, vaniljasokeri ja perunajauhot tasaiseksi seokseksi. Jos herukat ovat kovin mehuisia kuten minulla, sekoita perunajauhot suoraan niihin. Lisää joukkoon valkuaisvaahto ja punaherukat varovasti vaikka haarukalla kevyesti nostellen. Levitä seos taikinan päälle vuokaan.
Paista leivonnaista 175 asteessa uunin alaritilätasolla 40–45 minuuttia.

Anna jäähtyä vuoassa, irrota sitten reunarengas piirakan ympäriltä ja siirrä tarjoiluastiaan. Jos valmistit leivonnaisen piirakkavuoassa, tarjoa se vuoasta.