Viime viikonloppuna ulkoilun, käsitöiden ja peiton kotiuttamisen lisäksi päätettiin tehdä hyvää ruokaa (no ei olla ikinä huonoa yritettykään). Etlarissa oli esitelty meksikolaishenkinen ateriakokonaisuus otsikolla "Papua, pihviä, tulta ja tomaattia", jonka uskoin olevan sellaista. Siispä mies iski kyntensä lihaan, itse ryhdyin puuhastelemaan avokadojen ja polentan parissa..

Mitäs niistä sitten syntyikään? No ihan mukiinmenevää chili con carnea, hemmetin iso satsi guacamolea ja melko jännää maissileipää.

Chili con carnesta tuli vähän vaisua. Miten kokolihasta onkin niin vaikea saada todella mureaa nykyään? Sellaista, että se hajoaa koskettaessa. Liekö syynä sähköuuni vai lihan laatu, muttei vaan onnistu, vaikka hauduttaisi tuntitolkulla (jouluna leivinuunissa pari tuntia muhinutta mureaakin mureampaa hirven vasan paistista tehtyä pataa tuli ikävä). Mies teki joskus viime vuoden puolella chili con carnea jauhelihasta Jamien reseptillä ja se oli enemmän minun mieleeni.

Chili con carne

600 g naudan sisä- tai ulkopaistia
2 isoa sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 punaista paprikaa
1 tlk valkoisia papuja
1 tlk kidneypapuja
3 tl paprikajauhetta
3-5 dl lihalientä fondista
suolaa, pippuria
2-3 tl jauhettua chiliä
400 g säilyketomaatteja
2-3 rkl tomaattipyrettä
ripaus sokeria

Paloittele liha ja hienonna sipulit. Poista paprikasta sisus ja kuutioi. Ruskista lihat pienissä erissä, mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Kumoa lihat pataan. Kuullota sipulit ja paprikat ja kaada pataan. Lisää vesi ja mausta fondilla, chilillä ja sokerilla. Lisää tomaatit ja pyre. Anna hautua hiljalleen pari tuntia kunnes liha on pehmeää. (Tämä tehtiin uunissa 175 asteessa ja puolivälissä mukaan lisättiin pavut.)

Guacamolelle piti nachojen dippailun lisäksi keksiä jotain muutakin käyttötarkoitusta, kun kokki enempi innokkaana kuin älykkäänä teki koko satsin kahdelle. Todistettavasti siihen voi siis dippailla myös ruisnappeja. Jos et ole järkkäämässä vähintään 10 hengen tupareita tai muita kinkereitä, suosittelen puolittamaan tai kolmasosittamaan reseptin. Tähän ei näköjään tullut valkosipulia lainkaan.. Hyvää oli silti.

Guacamole

2-3 kypsää avokadoa
1 limen mehu
2 kuorittua tomaattia kuutioituna (kuorii ken viitsii, onnistuu kuorellisinakin)
1 punainen chili
1 sipuli silputtuna
4 rkl tuoretta korianteria
suolaa, pippuria

Kaavi avokadojen hedelmäliha. (Kalttaa tomaatit kuorettomiksi ja poista chilistä siemenet.) Soseuta kaikki aineet ja anna vetäytyä viileässä tunnin verran ennen tarjoilua.

Hetken kesti, että löysin kaupan hyllystä polentan, mutta siellä jauhopussien lomassa ylähyllyllä se nökötti (haasteellinen sijainti kääpiölle). Uusi tuttavuus siis.
Leipä oli varsin helppotekoista. Sokerin määrästä voikin päätellä, että makeaa tuli ja koostumukseltaankin hyvin kakkumaista. Ei huonoa kuitenkaan, tuoreeltaan tai hieman lämmitettynä parhaimmillaan. Vahingosta viisastuneena tein puolikkaan annoksen.

Maissileipä

3,5 dl polentajauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
3 dl maitoa
2 munaa
100 g sulatettua voita
1 dl maissinjyviä
2 dl juustoraastetta

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Vatkaa munat ja maito sekaisin toisessa kulhossa. Lisää sulatettu voi. Yhdistä kuivat aineet ja munamaito, lisää maissi ja juustoraaste. Kaada taikina leivinpaperoituun vuokaan ja paista 200 asteessa 20-25 minuuttia. Kokeile leivän kypsyyttä tikulla.