Jahas, se olis näköjään talvi nyt, lumen määrästä päätellen. Tämähän käy, koska silloin tekee mieli uunissa pitkään haudutettua pataruokaa. Onhan tästä aiemminkin ollut puhetta. Ensimmäinen kävelylenkki pakkasilmassa, ensimmäiset Hehkut Strohilla, olutpata, Other guys ja jälkkäriksi apple pie. Ihan kelpo lauantai! Leffaa en tosin menisi kehumaan.

Tätä pataa on tehty minulle viime talvena ja oli sen verran hyvää, että päätin tehdä vastapalveluksen.

Olutpaisti

n. 800 g karjalanpaistilihaa (tai esim. naudan lapaa)
8 salottisipulia
200 g herkkusieniä
15 kuivattua luumua
n.3 dl olutta
10 mustapippuria
1-2 laakerinlehteä
1 tl suolaa
 
Kuori sipulit ja puhdista herkkusienet.
Ruskista lihapalat 2-3 erässä pannulla ja siirrä ne kannelliseen pataan. Ruskista myös sipulit ja herkkusienet. Lisää myös ne sekä luumut pataan. Huuhdo pannu paistamiskertojen välillä oluella ja kaada pataan.
Lisää pippurit, laakerinlehdet ja suola. Kuumenna pata kiehuvaksi, sulje kannella ja nosta uuniin. Kypsennä 200 asteessa noin 1 1/2 tuntia. Jos valitsit naudan lavan, hauduta 175 asteessa n. 3 tuntia tai kunnes liha on mureaa.