kello viisi aamulla- kuvaa

Pettymysten täyteinen jakso ruoan suhteen on onneksi nyt ohi. Siihen sisältyi vielä yksi todella huono kasvispiirakka ja mauton kiinalaisravintolassa käynti. Uskaltauduin siis leipomaan, koska töissä tuli pientä vinkkiä, että perjantaista tulisi niin kiva päivä, jos olisi jotakin hyvää kahvipöydässä. Lisäksi viikonloppuna juhlittiin ystävän viimeisiä "sinkkupäiviä", jonne halusin jotakin makeaa mukaani. Maku-sivusto on ainakin hetken boikotissa siispä suuntasin katseeni Lunnin leipomusarkistoihin. Koska tämä kakku paranee vanhetessaan, sopi se tarkoitukseeni täydellisesti. Tein tupla-annoksen josta tuli pellillinen ja siitä riitti hyvin kummallekin porukalle (13+12 hengelle).

Kinuskin keitossa olin ensikertalainen, eikä se tainnut aivan onnistua. Liian ohutta/ vähän/ kuumaa? Eipä sitä pinnalle paljonkaan jäänyt kuten kuvasta ehkä näkyy. Yritän tsempata ensi kerralla. Mutta silti, olihan tämä hyvää ja selkeästi parasta syömääni "kuivakakkua".

Maapähkinäkinuskilla peitetty banaani-suklaakakku

kakku
3 munaa
2 dl sokeria
75 g voita/ margariinia
1 1/2 dl maitoa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 kypsää banaania
100 g tummaa suklaata
 
kinuskipäällinen
1 1/2 dl suolapähkinöitä
75 g voita/margariinia
1/2 dl sokeria
3/4 dl vaaleaa siirappia
3/4 dl kuohukermaa

Vuoraa leivinpaperilla 24-senttinen irtopohjavuoka. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi ja anna sen hieman jäähtyä. Lisää voisula munavaahtoon maidon kanssa vuorotellen. Sekoita jauhojen kanssa leivinjauhe ja lisää varovaisesti käännellen taikinaan. Muussaa banaanit haarukalla erillisessä kulhossa ja lisää banaanin sekaan puolet taikinasta. Sulata suklaa varovaisesti mikrossa ja lisää (hieman jäähtyneenä) jäljelle jäävään taikinaan. Kaada ensin banaanitaikina vuokaan ja päälle suklaataikina, vedä pari vetoa melkein pohjaa möyten niin, että taikinat sekoittuvat hieman toisiinsa. Paista alimmalla tasolla 40-45 minuuttia, kypsä kakku on kohonnut päältä ja halkeillut hieman. Kumoa kypsynyt ja vähän aikaa jäähtynyt kakku ritilälle ja anna jäähtyä.
Valmista kinuski mittaamalla paksupohjaiseen kattilaan voi, sokeri, siirappi ja kerma. Sekoittele ja anna kiehahtaa, laske levyä keskilämmölle. Anna poreilla välillä sekoittaen n. 10 minuutin ajan tai kunnes seos on muuttunut kullanruskeaksi ja alkaa saota. Lisää maapähkinät joukkoon, ota levyltä. Levitä kinuski täysin jäähtyneen kakun päälle, nauti kylmänä.