Pikemminkin pitkästä työurasta tunnustuksena (kettuiluna) annettu viiri. Tätä mieltä olen Kotivinkin sivuilta löytämästäni sienipiiraan ohjeesta pohjan osalta. Ensin olin tekemässä piirakkaa Maku-lehden ohjeella, mutta vaihdoin viime hetkellä.
Jauhojen ja etenkin munien vatkaaminen taikinaan ei ollut ihan pala kakkua. Taikinasta tuli tosi tönkköä ja vatkaamaan sitä ei todellakaan pystynyt. Ainakaan hallitusti. Taikinaa lenteli ympäriinsä ja se kipusi vispaimia pitkin koneen sisällekin. Tahmaista taikinaa ympäri keittiötä ja minua. @£#%*#!!! Jos ei olisi ollut aamu ja vieraita ei olisi ollut tulossa kylään, olisin kumonnut vähintäänkin viinilasillisen.

Mitä tänään syötäisiin-ohjelmassa perjantaina oli kasvispaistosta samanlaisella ohjeella. Kävi pikkasen näppärämmin Akilta tuo homma. Päättelinpä siis, että jauhojen määrää olisi varmaankin syytä vähentää.

Täytteen tein oman pääni mukaan ja uunista tulikin oikein onnistunut tattipiiras. Pohjakin oli valmiina hyvää.
Ai niin ja unohdin kehua, että käytiin taas hakemassa vähän herkkutatteja metsästä. Ihan vaan 3 kiloa..

Kultainen kädenpuristus eli tatti-pekonipiiras

pohja
5 dl vettä
1 tl suolaa
100 g voita tai margariinia
5 dl vehnäjauhoja (ehkäpä vähempikin riittäisi)
3 munaa
 
täyte
2 sipulia
1 valkosipulin kynsi
150 g pekonia
reilusti herkkutatteja
suolaa, pippuria, tuoretta persiljaa ja timjamia
 
3 munaa
250 g juustoraastetta (emmental)
 
Ota sähkövatkain esiin. Laita uunipellille leivinpaperi. Kiehauta vesi, suola ja rasva kattilassa. Vatkaa jauhot sähkövatkaimella nesteeseen. Jäähdytä seos. Vatkaa munat sähkövatkaimella yksitellen jäähtyneen taikinan joukkoon.
Pilko sipulit ja pekonit. Kuumenna pekonit pannulla ja kuullota siinä sipulit pehmeiksi. Lisää paloitellut tatit. Paistele kunnes sienten neste on haihtunut. Mausta.
Vatkaa munat kerman joukkoon ja lisää myös juustoraaste.
Levitä taikina leivinpaperin päälle lastalla tai painelemalla sitä toisen läpi (myös hiukan reunoille). Levitä päälle tattimuhennos ja muna-kerma-juustoseos.
Paista piirakkaa uunin keskiritilätasolla 225 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes se on kauniin ruskea.