Pakastimen vaihtuessa pakastelokeroon on pidetty talkoita marjojen ja sienien kuluttamiseksi. Korvasieniä muhennoksessa ja piirakassa, kanttarellejä risotossa, mustikoita, mansikoita ja vadelmia jogurtin kera, smoothiessapuurossa, kiisselissä... Koska viime kesänä pääsin niin hyville vadelma-apajille (enkä niitä talven aikana juuri raaskinut käyttää), riitti niitä myös pariin kakkuun. Töihin tein vadelmaisen Britan tortun ja meille kahdelle kotiin muromisun, pakastimen kevätsiivoojan kotimaisen version tiramisusta. (Nyt tulee ihan urakalla linkityksiä kun Firefoxin kautta sain sen toimimaan!)

Olenkohan koskaan syönyt oikeaa tiramisua? Muistaakseni en, koska en juo/ tykkää kahvista. Tähän sellaisen kostutuksen kuitenkin laitoin eikä syömättä jäänyt. Kivan paahteisen maun se antoi. Muropohjataikinan tein alkuperäisestä ohjeesta poiketen itse.
Blogi on kaikessa hiljaisuudessa ja huomaamatta täyttänyt 2 vuotta (6.5.), joten juhlistetaan sitä vaikka tällä kakulla!
 
Sydämellinen muromisu (n. 10 annosta)
 
kauramurotaikina
150 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
 
kypsälle pohjalle
1 dl vahvaa (maito)kahvia
3 rkl manteli- tai kermalikööriä (esim. Amaretto tai Baileys) tai muutama tippa manteliesanssia
2-3 dl vadelma-, kirsikka- tai mansikkasurvosta (meni reilummin n 5 dl)
 
täytevaahto
2,5 dl kermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 tlk (500 g) mascarponea (tai toinen tölkki voi olla maitorahkaa)
1-2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl Amarettoa, Baileysia, muutama tippa manteliesanssia
 
koristeeksi
vadelmia, kirsikoita, mansikoita
sitruunamelissan lehtiä
 
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna huolellisesti vatkaten. Lisää kuivat aineet ja pyöräytä taikinaksi. Kauli taikinasta kaksi pyöreää/ soikeaa levyä leivinpaperin päällä. Paista pohjalevyjä 200-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohjat.

Valmista täytevaahto. Vatkaa kerma tai vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen eli hieman pehmennyt tuorejuusto (ja maitorahka). Mausta seos sokerilla, vaniljasokerilla ja liköörillä tai esanssilla.

Kokoa torttu tarjoiluastialle. Kostuta alimmainen torttupohja hyvin. Levitä päälle puolet marjasurvoksesta tai -hillosta ja sen päälle täytevaahto. Aseta toinen keksilevy päälle, kostuta ja sen päälle loput täytteet. Koristele vaahtopinta vadelmilla, kirsikoilla tai mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.