Uusi vuosi. Tipaton ja herkuton, kevyempi tammikuu? No eiii varsinaisesti.

Kun noita Jamien keittiössä/ kotona/ perhejoulu/ mitä kaikkea- ohjelmia näkyy ihan urakalla uusintoina niin väkisinkin tulee niitä katsottua. Eikä siinä mitään, kivoja sapuskoitahan hän laittaa. Tässä kyseisessä jaksossa: Jamie ei TODELLAKAAN keksi tilannetta missä tekisi voitaikinan itse ja todellakin INHOAA viljeltyjä herkkusieniä ja niitä ei TODELLAKAAN saa laittaa tähän piiraaseen. Laitoin nyt kuitenkin, koska meidän villit herkkusienet ovat lumen alla just nyt.. Siitä huolimatta ruoka sai "No nyt on hyvää ruokaa"- pokaalin. Kotimaiset pakasteherneet maistuivat myös yllättävän hyviltä vaikken niistä muuten erityisen innoissani olekaan. Jos omistaisin pienen irkkupubin, juurikin tätä sieltä saisi.

Guinness-piiras

oliiviöljyä
3 punasipulia
3 valkosipulin kynttä
nokare voita
2 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
4 herkkusientä
1 kg esim. naudan rintaa (meillä vasan etuselkää)
muutama tuoreen rosmariinin oksa
suolaa, pippuria
1 Quinnes-tölkki (440ml)
2 ruokalusikallista vehnäjauhoja
200 g cheddarjuustoraastetta
500 g voitaikinaa
1 muna
 
Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Pilko sipulit, juurekset ja sienet. Kuutioi liha parin sentin kuutioiksi. Kuullota punasipuleita öljyssä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Laita levy isommalle ja lisää voi, valkosipulit, porkkanat, sellerit ja sienet. Sekoita ja lisää lihakuutiot, jauho sekä mausteet. Paistele hetkinen. Lisää olut pannuun ja tarvittaessa myös vettä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Laita kansi päälle ja siirrä pata uuniin n. 2,5 tunniksi tai kunnes liha on mureaa ja kastike paksua. Sekoita kastiketta välillä. Ota pata uunista, lisää puolet juustoraasteesta, sekoita ja anna jäähtyä hieman.
 
Ota taikinasta 2/3 ja kauli siitä jauhotetulla alustalla piirakalle pohja, lopusta kaulitset kannen. Voitele syvä vuoka ja nosta pohjalevy siihen. Reunat saavat roikkua reilusti yli. Lisää vuokaan täyte ja loput juustoraasteesta. Voitele reunat kananmunalla. Ruuduta taikinakansi kevyesti terävällä veitsellä ja nosta päällimmäiseksi. Sulje piiras rypyttämällä yli roikkuvat reunat piiraan ympärille. Voitele munalla ja paista uunin alatasolla 45 minuuttia, kunnes taikina on paistunut kullanruskeaksi. Tarjoa herneiden kera.
 
 
Jälkkäriksi pitkästä aikaa pannaria, kun uunikin kerran oli valmiiksi lämmin. Kahdelle (pitäisi) riittää pienempi annos piirakkavuokaan tehtynä. Mansikkahillon ja kermavaahdon suhteen "Less is more" ei päde.

Pannari (halk 25 cm:n vuokaan)

4 dl maitoa
1-2 munaa
1/2 tl suolaa
1/4 dl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sulatettua voita
 
Sekoita maito ja munat vispilällä kulhossa. Sekoita joukkoon muut aineet, lopuksi sulatettu rasva. Anna taikinan turvota mielellään puoli tuntia ennen paistamista. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja kypsennä 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa.