Löysinpäs viimein jotain, joka inspiroi hyörimään keittiössäkin. Lettutaikina oli tarpeeksi erikoinen, eikä haitannut ollenkaan, että sisälsi olutta ja täytteessäkin oli ennenkokematonta fenkolia. Luulin sitä enemmän kiinankaalityyppiseksi, mutta tuoksu olikin yllättävä, aniksinen (ja nyt vasta tajusin, että onhan olemassa fenkolin siemeniä joita olen kyllä käyttänyt!!). Maa-artisokkaa en oikein fanittanut tässä yhdistelmässä. Pekoni taas olisi ollut oikeinkin hyvä idea.

Täytetyt ohukaiset (kuudelle) (ohje vanhasta Mondon ruokalehdestä)

24 TUNTIA ENNEN PAISTAMISTA

3 dl jauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
2 dl kylmää vettä
2 rkl olutta

HETKI ENNEN PAISTAMISTA

1 dl olutta
2 tl suolaa
2 munaa
n. 4 dl maitoa
appelsiinin raastettu kuori
runsaasti voita paistamiseen

Sekoita kuivahiiva jauhoihin ennen kuin lisäät nesteen niiden joukkoon. Sekoita taikina nopeasti. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
Lisää seuraavana päivänä taikinaan olut, raastettu appelsiininkuori ja munat. Lisää maitoa kunnes taikina on juoksevaa. Mausta suolalla. Paista ohukaiset melko kuumalla pannulla voissa rapeiksi.


Sen verran kokkia laiskotti, että artisokka ja porkkana menivät ilman keittämistä pannulle. Aluksi hellää paistelua hetki ja lopuksi pidempi haudutus niin hyvä tulee.

Rustiikki ohukaistäyte (kuudelle)

200 g maa-artisokkaa
2-3 porkkanaa
pieni (150g) fenkoli
voita ja öljyä paistamiseen
8 salottisipulia
250 g sieniä (siitake, tatti, tms.)
1 rkl lihalientä
1 rkl balsamicoa
4 rkl olutta
suolaa, pippuria
n. 1 rkl jauhoja
2 dl kermaa
tuoretta timjamia

Paloittele artisokat ja porkkanat tikuiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi.
Kuullota silputut salottisipulit miedolla lämmöllä. Lisää pannuun paloitellut sienet, lihaliemi, balsamico ja olut. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele pannulle jauhot koko ajan hämmentäen ja lisää kerma. Hienonna fenkoli ja timjami ja lisää juuresten kera pannulle. Anna muhia miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Älä anna vihannesten kypsyä liikaa. Hauduta kastike paksuksi ja tarkista maku.