Joulupöydän kakku oli tänä vuonna Maku-lehden piparinen Brita-kakku. Marenkisen kakun idea ylipäätään on kiva, koska kuorrutuksia ja enempiä koristeluita ei tarvita. Ehtii hyvin kasata valmiiksi paistetun pohjan kakuksi aattoaamuna.
Viime joulun hitti, käpykakku sai jatkoa parin pienen possun muodossa. Ne vein syöjilleen jo etukäteen lahjaksi. Joku kakkuguru puolestaan voisi antaa minulle lahjaksi neuvon, miten marsipaanilevyn saa pyöreän kakun päälle tasaisesti, ilman ryppyjä?

Piparkakku-Britaleivokset (10 kpl)

125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl kanelia
1 dl maitoa
 
marenki
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia
 
täyte
2,5 dl FloraVispiä
250g maitorahkaa
2 dl puolukoita
1 dl puolukkahilloa
50 g murusteltuja piparkakkuja
(laitoin lisäksi 1,5 rkl vaniljakreemijauhetta ja hieman sokeria)
 
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen, hyvin vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe, inkivääri ja kaneli keskenään. Lisää seos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uunipannun päälle.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen samalla vatkaten. Levitä marenkiseos taikinapohjalle. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes marenkipinta on rapea ja saanut hieman väriä. Anna jäähtyä.
Säilytä britakakkupohja huoneenlämmössä ritilän päällä, leivinpaperilla peitettynä. Näin pohja säilyy vähintään vuorokauden.
Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahdon joukkoon rahka, puolukat, puolukkahillo ja piparkakkumurut.
Leikkaa kakkulevy kahtia (tai kolmeen osaan). Levitä täyte toisen kakkulevyn puolikkaan päälle. Nosta päälle toinen kakkulevy ja leikkaa leivoksiksi.

Ammattilaiskuvausta joskus aamun pikkutunteina..